En iyi Türk Fantastik Serisi mi?
2025 1. kitabı
Türkiye'nin en çok okunan fantastik serilerinden birisinin ilk kitabı. Fantastik okumaya başlayanlar için bir giriş serisi olabilir. Genel eleştirilerim; Akıcıydı, karakterler genel olarak iyi işlenmişti. Ama ben ne anlatıldığından çok nasıl anlatıldığına kafa takan birisi olarak kitabı okurken çok rahatsız oldum. Sanki ingilizceden çevrilmiş gibi yazılmıştı ama yazarın türk olduğuna ve kitabın türkçe yazıldığına eminim. Editör sanki kitaba hiç dokunmamış gibiydi (Biraz kitap okuyan birisi net görür bunu). Çok bariz ve basit yazım hataları(zulüm etti gibi) , eksik cümle yapıları, bir sayfada aynı bağlacı en az beş kere kullanma, kelimeleri amacına uygun kullanmama gibi ciddi sorunlar vardı. Oluşturulan dünya idare ederdi ama yazılma şekli ve editörün işlevsizliği kitabı en az üç sıfır geriye atmıştı. Kullanılan dilin özenli ve yapısına uygun kullanılmasını önemseyen birisi için okuması eziyete dönüşüyor bir süre sonra. Betimlemeler eksikti, birçok canlıyı ve mekanı kafamda canlandıramadım, üstünkörü yazılmıştı. Yazarın hangi tür kitaplar okuduğu net anlaşılıyordu. Yazar yarattığı evrene karşı tarafsız kalamamış, Nova'ya ait çoğu düşüncenin kendisine ait olduğuna "bahse varım." Yani bir anlatıcıdan fazlası olmuş. İdeolojik ve düşünce yapısını çok net anlamak mümkün. Diğer karakterlerin kendi fikirleri varken Nova yazarın bir parçası gibi sanki. Karakterin düşüncesiyle kendi düşüncelerini ayıramamış. Bu da zaten kahraman bakış açısıyla yazmanın bir handikapi. Fantastik evrenlerde ciddiyet sevdiğim için cringe olduğum birçok sahne vardı. Kitabın Kahraman bakışaçısıyla yazılmış olması da ciddi bir sorun. Bu evren ve kurgu kesinlikle İlahi bakış açısı isterdi. En zevkli bölümlerde ilahi-bakış açısıyla yazılan kısımlardı. Çünkü Nova'nın bakış açısı beni çok sıktı. Sürekli ben bir şeyim deyip bunun altını dolduramamaktan öteye gidemeyen bir karakter. İki sayfada bir ağırlığını diğer ayağına verdiğinden bahsediyor. Diyalog aralarına girilme ihtiyacı böyle saçma sapan bir cümleyle sonuçlanmış. Ayrıca Nova içten içe çok kıskanç bir karakter. Dünyada çok iyi yaşamışken elemantelde sevilmediği için en yakın arkadaşına karşı tavır alıyor. Halbuki Ayzer gibi kimsesiz birini çok daha iyi anlaması gerekirdi. Özetle seçilmiş kişi klişesiyle yazılmış, birçok evrenden tanıdık şeyler alınmış ve potansiyeli hiç edilmiş bir kurgu. Editörü değiştirilse çok iyi olur. Ayrıca ilk kitap gereksiz uzun. SPOİ (Nova'nın varislikten feragat ettiği bölümde bitseydi çok daha çarpıcı olurdu bence.) Ek olarak ölesiye sevilen Arın ve Daren de dahil hiçbir karaktere ısınamadım, hatta yan karakterler bence daha ilgi çekiciydi. Sürekli yakışıklılıklarından bahsedilen lordlardan çok sıkıldım, Nova'ya ısınamadım, Amon altı doldurulamamış bir kötü ve motivasyonu çok eksik kalmış. Mesela Nova seçilmiş kişi, etrafında her şeyin döndüğü yüce karakter olmak yerine yan karakterler gibi basit ve önemsenmeden itilmiş birisi olsaydı, onun yükselişini ve hayatta kalma mücadelesini okusaydık bence daha ilgi çekici olurdu. Çünkü ne kadar inkar edilse de Nova zahmetsizce ilgi çeken, her yerde başrol olmak için parti basan ve ışıkları üstüne çeken, evrendeki her şeyin etrafında döndüğü bir karakter. Veya ilahi bakış açısıyla yazılsaydı evrendeki her şeyin Nova'dan ibaret olmadığı daha net anlaşılırdı. Kötü bir kitap değil ama bence hayatında hiç türkçe kitap okumamış insanların bu kitaba en iyi türk fantastik kitabı demesi büyük haksızlık. Hayır değil. Sebeplerini de yukarda anlattım zaten. Yazarın yazdığı dili iyi kullanabilmesi için daha kırk fırın ekmek yemesi, wattpad kafasından bir an evvel çıkması ve fantastik türünde ısrarcı olmayı bırakması lazım. Ha bir de daha çok türkçe kitap okumalı. Türkiye'de kaç kişi dedesine büyük baba diyor ya da bahse varım tabirini kullanıyor ki? Bunlar basbaya çeviri kitap ve dizi ağzı. Türkiye'den ve Anadolu'dan daha çok motif görmek isterdim.
Lordlar ve VarislerN. G. Kabal · Martı Yayınları · 202210,3bin okunma
Ben bunu kitap fuarında yabancı kitap sanıp almıştım yazarın Türk olduğunu öğrenince başka birine sattım