2025 63. kitabı
Bu haftanın ilk kitabı Nüket Aksakal Bağışgil kaleminden Bir Tartıdan Fazlası ile geldim. Nüket Aksakal Bağışgil’in bu kitabı, sağlıklı yaşamı yalnızca fiziksel bir hedef olarak değil, kalpten gelen bir farkındalık yolculuğu olarak ele alıyor. Bu süreçte nasıl bir yol izlememiz gerektiğini kendi deneyimleriyle ve meslek hayatında gördükleriyle anlatıyor. Yaşadığı örneklerden yola çıkarak bize bazı tavsiyeler sunuyor ve karşılaştığı sorunlara dair çözüm önerilerini paylaşıyor. Bu kitap, gerçek hasta diyaloglarından ve samimi gözlemlerden doğmuş bir eser. Sevgili yazarımız, bizi bu yolculuğun içine ustalıkla davet ediyor. Danışanlarının yaşadığı zorlukları ve birlikte buldukları çıkış yollarını bizlerle paylaşıyor. İçindeki hikâyeler kimi zaman şaşırtıcı, kimi zaman umut verici... Ama en önemlisi hepsinin gerçek olması kitabı çok daha derin ve etkileyici kılıyor. Şimdi, bu hikâyelerden birine birlikte tanıklık edelim. "Ben aslında eskiden daha zayıftım. Sonra... geçen sene sınıfta hoşlandığım bir çocuk kiloma takıldı. Alay etti. O günden sonra yemek yedim, durmadan. Sanki n e kadar yersem o kadar güçlü olacaktım. Ama aslında içimde bir boşluk büyüyordu. Annemse sadece “yeme, dikkat et, şunu giyme, bunu yeme” dedi. Hiç demedi ki “canın mı sıkkın?” Hiç sormadı “neden bu kadar yiyorsun?” Sadece kilo gördü. Benim acımı değil…" Basitçe bir “beden” meselesi gibi görünse de, aslında duygusal açlık, anlaşılmama ve sevgi eksikliği üzerine derin bir hikâye. Yeme davranışını, alışkanlıkları ya da dış görünüşü yargılamadan önce sormalıyız: ‘İçinde ne oluyor?’ Kendimize iyi bakmak sadece yemekle, diyetle değil; duygularımızı da doyurmakla başlar. Bu kitabı tavsiye etmememin nedeni, belki sizin bu kitaba ihtiyacınız olmayabilir. Ama eminim ki çevrenizde bu kitaptan fayda görebilecek birileri vardır. Onlara da iyi gelebilmek adına değerlendirmenizi isterim. Kendine ve yakınlarına iyi bakmak isteyen herkesin bir göz atmasında fayda var.
Bir Tartıdan FazlasıNüket Aksakal Bağışgil · Memento Mori Yayınları · 202510 okunma