···Okunma: 21 Ekim 2025 22:51 Okumaya başlamadan önce Oğuz Akay kimdir diye o kadar çok araştırmama rağmen hakkında yeterli bir bilgiye hiç ulaşamadım.
Ancak 792 sayfalık kitabın 82 sayfası kaynakça olunca yazarla tanışmalı, sayfaları keşfetmeli diye düşündüm.
İyi ki de keşfetmişim çünkü Gazi Paşa'yla daha da derinden buluştuğumu hissettim.
Fikriye ve Latife...
Biri milli mücadelenin diğeri yeni cumhuriyetteki inkilapların kadını...
Mustafa Kemal'e olan tutkulu bağlılıkları kendi varlıklarını bile aşan, kadın olarak üstün fedakarlıklarına rağmen nefslerini aşamayan, uğruna canlarını feda edecek kadar sevseler bile Gazi Paşa'nın ruhunu okuyamayan iki kadın...
"Hakimiyeti milliye uğruna canımı vermek, benim için vicdan ve namus borcu olsun." diyerek kendisini vatanına feda etmiş; daha askerliğinin ilk yıllarında başlayan rahatsızlıklarına, kırılan kaburgasına, gelen kurşunlara, idam cezalarına, suikastlara aldırmadan ömrünü savaşarak geçirmiş bu yüce adam; dünya lideri olmuş, halkın gönlüne taht kurmuş, sadık dostlar kazanmış ama hiç gerçek sevgiyi tadabilmiş mi?
"Paşam, hiç sevdiniz mi?" diye soran bir konuğunu şöyle cevaplıyor:
"Sevmek!.. Vakit bulduk mu ki? Bir ömür çeșitli mücadelelerle geçti. Dağ, dere, tepe, vadi ve çadırda, karargâhlarda ömür süren bir askerin sevmeye vakti kalır mi?"
Bu cümlesini daha önce de pek çok defa okumuşumdur ama bu hikayenin içinde okuyunca dedim ki; keşke karşımda olsaydı da sımsıkı sarılabilseydim. "Paşam, biz seni çok sevdik ve sevmeye de devam edeceğiz." diyebilseydim.
Mustafa Kemal'in güçlü ve etkileyici hayatına bir de duygusal ve ruhsal dünyasından bakmak, askeri ve politik mucizelerinin ötesinde bir de insani tarafını görmek için etkili bir kitap olduğunu düşüyor ve okunmasını tavsiye ediyorum.
Zira Atatürk'ü doğru anlatan her bir eserde, Gazi Paşa'yı sonsuz farklı yönüyle tanımak, tekrar tekrar keşfetmek, Onun dünyasını okumak muhteşem bir ayrıcalık.
İyi ki bizim Ata'mız olmuşsun Paşa'm...