Puan vermedi·264 syf.····Okunma: 24 Ekim 2025 12:42 Yakup Kadri’den okuduğum ikinci eserdir. Daha önce Yaban eserini okumuştum, sevmiştim. Yakup Kadri Politikada Kırk Beş Yıl adlı eserinde Cumhuriyetin ilk yıllarını ve Adnan Menderes dönemini anlatıyor. Kitapta sıkça değindiği isim “Milli Şef” İsmet İnönü. Ona gerek güceniyor, gerekse hayran oluyor. İsmet İnönü ve Atatürk ilişkisini güzel bir şekilde anlatmış.
Dönemin CHP’sini de bazen yerden yere vurmuş bu eserde. Bu eserden şunu anladım ki tarikatlarla işbirliği içinde olmak bir çok partinin ortak özelliği maalesef ki bunun örneklerini Cumhuriyet Halk Partisi de vermiş. Eser de değinilen diğer bir konu ise; İsmet İnönü’nün Atatürk’ün ölümünden sonraki egosu ve kibiri. İnönü’yü bir komutandan ziyade siyaset adamı olarak ele almakta Yakup Kadri. Eserde Adnan Menderes döneminden çok bahsedilmemekte.
 Genel olarak toparlayacak olursam maalesef ki Türkiye siyasetinde istediğimiz gelişimi tarihler boyunca kat edememişiz. Bizim siyasetimizde her parti kendi rantını savunmuş, devlet adamları gereksiz egolarına kurban olmuştur. Nitekimde Yakup Kadri milletvekili olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa edip bağımsız olarak mecliste yer almıştır.
 bizim meclisimizde bu partizanlık, insanlarımızda bu cehalet olduktan sonra maalesef ki siyaset anlamında yerimize saymakta devam edeceğiz.
(Okuyun dediğim bir kitap, şans verin)