···Okunma: 24 Ekim 2025 23:35 Kitap, 1961 yazında Minnesota’nın küçük bir kasabasında geçen iki kardeşin bir büyüme hikayesi gibi başlıyor, ama yavaş yavaş kaybın, suçun, inancın ve affetmenin romanına dönüşüyor. Hikâye 13 yaşındaki Frank Drum’un gözünden anlatılıyor. İlk bakışta sıradan bir çocukluk yazı gibi duran şey, birkaç ölümle birlikte hayatı altüst eden bir döneme evriliyor. Romanın merkezinde bir dizi gizemli ölüm var: tren kazasında ölen bir çocuk, iki kardeş tarafından bulunan evsiz ölü bir adam ve Frank’in kız kardeşi Ariel’in kaybolması…
Ariel’in ölümü ortaya çıktığında (öldürülüp nehre atılmıştı), hikâye bir cinayet gizemine dönüyor, ama aslında yazarın amacı “katil kim?”i buldurmak değil. Kitapta anlatılan amaç, ölümün ve acının ardından inancın sarsılması ve merhametin sınırları. Frank’in babası bir papaz; inancı kuvvetli ama kızının ölümünden sonra bile intikam istemiyor. Frank ise öfke, intikam ve adalet duyguları arasında gidip geliyor. En sonunda suçun kimde olduğunu öğrendiğimizde asıl çarpıcı olan Frank'ın onu affetmesi.
Merhametin Kıyısında sadece bir gizem romanı değil; büyümek, kaybetmek, affetmek ve insan kalmak üzerine yazılmış güçlü bir hikâye.
Yazarın, anlatımı sakin ama duygusal olarak yıkıcı. Bitirdikten sonra bir süre sessiz kalıyorsun çünkü kitap seni merhamet kelimesiyle yüzleştiriyor. "Aynı durumda sen olsan gerçekten affedebilir misin?" sorusunu akıllara getiriyor.
Ben hikayeyi ve kitabı çok beğendim. İlk başlarda sade bir hikaye gibi başladı ama sonraları gerçekleşen ölümlerle birlikte bizlere her daim Allah'a inancı ve insanalara merhamet etmeyi öğreten güzel bir kitap.