·656 syf.····Okunma: 24 Ekim 2025 00:05 Dan Brown, bir söyleşide kitabın çıkışı ile ilgili şu sözleri sarf etmiş: "İnsan bilincinden daha büyük bir konu yok. Tüm hikayemiz kim olduğumuzu ve evrene nasıl algıladığımızı şekillendiren bu mercek üzerinden geçiyor. Ve bugün bilim, bu konuda bildiğimizi sandığımız her şeyi yeniden sorgulatıyor."
8 yıl süren Bu çalışmanın aynı zamanda çok kişisel bir yolculuk olduğunu söylüyor: "Bu kitabı annemi kaybettikten sonra yazmaya başladım. Ölümün ne anlama geldiğini bilinç dediğimiz şeyin nerede başlayıp nerede bittiğini anlamaya çalıştım."
8 yıl aradan sonra dönen simgebilim profesörümüz Robert Langdon ve aşık olduğu noetik bilimci Katherine Solomon sahnede. Solomon, yazdığı kitabı yayımlamaya hazırlanırken gizli bir kuruluş tarafından hedef haline gelir ve bir süre sonra ortadan kaybolur. Langdon durur mu? Hem aşık olduğu kadını bulmak hem gizemi çözmek için tehlikeli bir yolculuğa atılır.
Kitabı okurken Prag'ın büyülü atmosferine bayıldım. Bir yandan Prag büyüsü diğer yandan tarihin derinliklerinden gelmiş mistik bir katil ve amaçları uğruna kimseye acımayan bir örgüt. Kitap boyunca tansiyon bir an düşmedi kendimi sürekli Langdon'la beyin fırtınası yaparken buldum.
Dan Brown'un en sevdiğim yanlarından biri kitaplarında gerçek kurumları ve bilimsel olayları kullanması. Bu durum okuru pasiflikten kurtarıyor. Okurken noetik bilim, ölüm, bilinç gibi kavramlarla ilgili birçok araştırma yaptım. Hatta Brown sayesinde Elon Musk'ın beyin çipi deneyini öğrendim. Bu durum kitabın hem artı hem eksi yönü. Size yeni bilgiler katması, araştırmaya sevk etmesi açısından faydalıyken Brown'un diline ve tarzına alışkın olmayan biri için okunmasını zor kılıyor. Yine de uyarmalıyım. Profesörlerimizin konuşmalarını oldukça dikkatli okuyun. Orada birçok ipucu bulabilirsiniz. 200. sayfalarda kitabın sonu ile ilgili gizemlerden birini çözdüm. Konu Dan Brown'sa bunu başarı sayarım.
Kitapla ilgili daha fazla yorum yazmak birçok sürprizi kaçıracağı için burada susma hakkımı kullanıyorum. Umarım diğer kitabını bir 8 yıl daha beklemeyiz.