2025 19. kitabı
“Algernon’a Çiçekler”, Daniel Keyes’in insan zekâsı, duygular ve varoluş üzerine derin bir sorgulama yaptığı etkileyici bir romandır. Hikâye, zihinsel engelli bir adam olan Charlie Gordon’un deneysel bir ameliyatla zekâsını artırmasıyla başlar. Başlarda dünyayı saf ve masum bir gözle gören Charlie, operasyonun ardından giderek dâhi seviyesine ulaşır. Ancak zekâsı arttıkça, çevresindeki insanların gerçek yüzlerini, sevgisizliğini ve kendi yalnızlığını fark eder. Bir zamanlar mutlu bir çocuk gibi gülen Charlie, artık dünyayı fazlasıyla anlayan ama kimseyle bağ kuramayan bir adam haline gelir. Roman, yalnızca bir bilim kurgu hikâyesi değildir; aynı zamanda insan olmanın anlamına dair felsefi bir yolculuktur. Daniel Keyes, zekânın mutluluğu getirmediğini, aksine bazen kalbi susturup ruhu boşluğa ittiğini gösterir. Charlie’nin kendi ellerinden kayıp giden hafızası, tıpkı bir mum alevi gibi sönmeye başladığında, okur da onunla birlikte yavaş yavaş karanlığa çekilir. Fare Algernon, bu trajedinin sembolüdür — zekânın geçiciliğini ve yaşamın kırılganlığını temsil eder. “Algernon’a Çiçekler” başlığı, hem o küçük hayvana hem de Charlie’nin kaybolan masumiyetine yakılmış bir ağıttır. Romanın en çarpıcı yönlerinden biri, hikâyenin Charlie’nin kendi yazdığı ilerleme raporları üzerinden anlatılmasıdır. Onun yazım hatalarından kusursuz bir dile, ardından yeniden bozulmaya giden süreci, okuyucunun kalbine işleyen bir insanlık çizgisi oluşturur. Keyes, bilimin ve zekânın ötesinde asıl değerin sevgi, anlayış ve empati olduğunu anlatır. Son sayfa kapandığında, okuyucu yalnızca Charlie’ye değil, kendi içindeki o saf, sevilmek isteyen insana da çiçek bırakır. “Algernon’a Çiçekler”, aklı değil kalbi sınayan, okunup da unutulmayan bir başyapıttır.
Alıntı
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,7bin okunma