Jung'un, kendi zihninin karanlığı ile hesaplaşması
2025 2. kitabı
Carl Gustav Jung’un Kırmızı Kitap’ı, onun meslek hayatındaki en kişisel ve en riskli çalışması. Bu kitapta Jung, insan psikolojisi üzerine teori kurmuyor; doğrudan kendi zihniyle, kendi rüyalarıyla ve kendi korkularıyla hesaplaşıyor. Bir dönem ciddi bir içsel kriz yaşayan Jung, bu dönemde gördüğü rüyaları, hayallerini ve yaptığı iç konuşmaları not almaya başlıyor. Kırmızı Kitap, işte bu kayıtların ve yorumların bir araya gelmiş hali. Sayfalar boyunca Jung’un zihninin nasıl çalıştığını, kendi bilinçaltını nasıl çözmeye çalıştığını görmek mümkün. Kitapta mitoloji, din, semboller ve psikolojik kavramlar iç içe geçiyor ama anlatılan şey aslında çok insani. Bir insanın “ben kimim?” sorusuna cevap arayışı. Jung, kendi iç dünyasını didik didik ederken bir yandan da evrensel insan ruhunu anlamaya çalışıyor. Kırmızı Kitap’ı okumak kolay değil. Çünkü sıradan bir psikoloji kitabı değil. Jung’un iç sesiyle, bazen bir rüyanın ortasında, bazen bir sorgulamanın tam içinde kalıyorsunuz. Metin zaman zaman mistik, zaman zaman tıbbi ama her zaman dürüst. Kendisini süslemiyor, hatalarını saklamıyor. Bu kitap, Jung’un daha sonra geliştirdiği “kolektif bilinçdışı” ve “arketip” gibi kavramların temeli sayılabilir. Yani onun sonraki tüm düşüncelerinin kaynağı burada. Kırmızı Kitap, hem bir iç hesaplaşma günlüğü hem de modern psikolojinin en kişisel başlangıç noktalarından biri. Kısacası, Jung’un Kırmızı Kitap’ı insanın kendi zihniyle yüzleşmesinin ne kadar zor ama gerekli olduğunu gösteren bir eser.
Kırmızı KitapCarl Gustav Jung · Kaknüs Yayınları · 20141,010 okunma