2025 20. kitabı
“Sanat, başkalarına benzemek değil; içinden gelen sesi duymaktır.” Barb Rosenstock’un yazdığı, Mary GrandPré’nin resimlediği bu kitap, renklerin seslere, seslerin duygulara dönüştüğü büyülü bir hikâyeyi anlatıyor. Küçük Vasya Kandinsky, ailesinin beklentilerine göre “uslu bir çocuk”tur; ta ki teyzesi ona bir boya kutusu hediye edene kadar. O an, Vasya’nın dünyası değişir. Renklerden melodiler, çizgilerden ritimler yükselir. O artık yalnızca renkleri değil, müziği de görmektedir. Rosenstock’un şiirsel diliyle GrandPré’nin müzikal çizimleri birleşince, ortaya hem sanatı hem duyuları sorgulatan etkileyici bir anlatı çıkıyor. Renkler adeta bir orkestra gibi sayfaların arasından taşarak çocuklara sanatın sınır tanımadığını hissettiriyor. Vasya’nın “Bu benim sanatım!” diyerek kendi yolunu bulması, farklı düşünen çocuklara cesaret veren güçlü bir mesaj taşıyor. Kitap, özgünlük, cesaret, yaratıcılık ve kendini ifade etme üzerine kurulu. Öğretmen gözüyle bakıldığında ise sanatın duygularla nasıl birleştiğini göstermek için mükemmel bir kaynak. Sınıfta çocuklara farklı müzikler dinletip bu sesleri renklere dönüştürmelerini istemek, kitabın özündeki “duyular arası keşfi” yaşatabilir. Gürültülü Boya Kutusu, çocuklara sessizce şunu söylüyor: “Kendini duyduğun renkle anlat.” Kandinsky’nin boya kutusundan yükselen sesler, yıllar sonra hâlâ duyuluyor. Çünkü sanatın gürültüsü, en çok kalpten gelen renklerde saklıdır. Yayınevi: Nar Çocuk Yaş Grubu: 7 yaş ve üzeri (özellikle 2.–4. sınıf düzeyine uygun)
Gürültülü Boya KutusuBarb Rosenstock · Nar Çocuk · 201733 okunma