2025 10. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2025 01:10
Jack London – Ademden Önce İnsanın en derin uykusu bazen kendi geçmişine açılır. Jack London, Ademden Önce’de bizi bilinçaltının en karanlık mağaralarına, içimizde hâlâ nefes alan ilkel insana götürür. Bu roman, yalnızca bir evrim hikâyesi değildir; insanın kendini anlamaya çalışmasının tarihidir. Rüyalarında atalarının yaşamına tanık olan bir adamın gözünden, evrimin taş basamaklarında yürürken aslında kendi içgüdülerimizin yankısını duyarız. Oysa London, bu satırları kaleme aldığında genetik, nöroloji ve insan evrimi hakkındaki bilgiler bugünkü kadar gelişmemişti. Darwin’in izleri hâlâ tazeydi; bilim insanı değil, bir sezgici olarak yazmıştı. Ama işte tam da bu yüzden Ademden Önce büyüleyici: Jack London bilimin açıklayamadığını içsel bir sezgiyle kavrar. Henüz adı konmamış bilinç katmanlarını, ilkel belleğin yankılarını, içgüdülerin genetik izlerini neredeyse “önceden” duyar. “Uygar insan”ın maskesini sıyırıp altındaki çıplak gerçeği gösterir: Biz hâlâ korkan, avlanan, hayatta kalmaya çalışan varlıklarız — sadece beton ormanlarda. Akıl, içgüdü, bilinç ve vahşet… Hepsi aynı bedende, aynı bellekte toplanmış. Ademden Önce bize hatırlatır: İlerlemek bazen unutmaktır — doğayı, köklerimizi, hatta kim olduğumuzu. Belki de insan, evrimin son halkası değil, kendi doğasından kaçan bir canlıdır.
Âdem'den ÖnceJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202526bin okunma