2025 78. kitabı
Monte Cristo Kontu: İntikamın, Adaletin ve Yeniden Doğuşun Destanı Ah be, Edmond Dantès... Kitabı okurken genç denizci Edmond'a kurulan o korkunç kumpası, düğün günü hapse atılışını okudukça içim parçalandı. Hani insanın hayatındaki en mutlu anda, tüm hayalleri elinden alınır ya, işte tam da öyle. O an hissettiği ihanet ve çaresizlik gerçekten iliklerine kadar işliyor insanın. Düşünsene, on dört yıl! Bir insanın en güzel yıllarını, suçu olmadığı halde bir zindanda geçirmesi... Fakat kitabın asıl gücü, Edmond'un o zindanda geçirdiği dönüşümde gizli. İf Şatosu'ndaki hücresinde tanıştığı Rahip Faria sayesinde sadece zenginliğin değil, bilginin, eğitimin ve en önemlisi sabırla beklemenin değerini öğreniyor. Hapisten kaçıp, o müthiş servete ulaştıktan sonraki o kimlik değişimi var ya, işte o tam bir sinema sahnesi! Artık o, saf Edmond değil; gizemli, güçlü ve her şeyi bilen Monte Cristo Kontu! Kont'un intikam planını izlemek, satranç oynamak gibi. Her hamlesi ince ince düşünülmüş, zekice kurgulanmış. Suçluları teker teker, onların en hassas noktalarından vuruşunu okurken bazen "Helal olsun!" diyor, bazen de intikamın ne kadar yıkıcı bir şey olabileceğini görüp ürperiyorsun. Bu, kuru bir intikam değil; bu, Tanrısal bir adalet arayışı. Hani o meşhur söz var ya: "Bekle ve ümit et." Kitabın ana teması bu sözde saklı bence. Sonuç olarak, bu kitap bana adaletin er ya da geç yerini bulacağını ve bazen hayatın bize sunduğu en büyük felaketlerin, aslında çok daha büyük bir amaca hizmet edebileceğini gösterdi. Eğer epik bir macera, derin duygular ve soluksuz bir intikam öyküsü arıyorsan, Monte Cristo Kontu'nu elinden düşüremeyeceksin, söz veriyorum!
Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım)Alexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202037,1bin okunma