Erol Güngör / İslâm'ın Bugünkü Meseleleri.
Erol Güngör 25 Kasım 1938'de Kırşehir'de doğdu. Ilk ve orta öğrenimini doğduğu şehirde tamamladı. 1961'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Tecrübi Psikoloji kürsüsüne Asistan tayin edildi. Akademik çalışmaların yanı sıra dergi ve gazetelerde yazı yazmayı sürdürdü. 1965'te Prof. Dr. Mümtaz Turhan'ın yönetimde hazırladığı "Kelami (Verbal) Yapılarda Estetik Organizasyon" adlı tezi ile doktor unvanını aldı. 1966'da Colorado Üniversitesi'nden Sosyal psikolog Kenneth Hammond'ın daveti üzerine Amerika'ya gitti. Bu üniversitenin Davranış Bilimleri ense üstünde milletlerarası bir ekibin araştırmalarına katıldı. 1968'de yurda dönerek Tecrübi Psikoloji kürsüsünde derslerini yürütmeye başladı. "Şahıslararası İhtilafların Çözümünde Lisanın Rolü" adını taşıyan teziyle 1970'te Doçent oldu. Üniversitede verdiği dersler ve ilmi Yayınları ile Türkiye'de sosyal psikoloji Dalını önemli bir alan haline getiren Erol Güngör Başbakanlık Planlama Teşkilatında, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı'nın çeşitli komisyonlarında görev aldı. 1978'de "Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar" başlıklı takdim tezi ile sosyal psikoloji profesörü oldu. 1982 yılında Selçuk Üniversitesi'ne rektör tayin edildi. Bu görevi sırasında 24 Nisan 1983'te vefat etti. Erol Güngör'ün kitap, makale, deneme, ansiklopedi maddesi ve tercüme şeklinde Yayınlarının sayısı 300'ü bulmaktadır.
Müslüman bir Türk aydını olan Erol Güngör, kendi alanı olan sosyal psikoloji dışında böyle bir eseri, Hicri 15 yüzyılın giriş yılında yayınlanmak üzere kalem aldığı denemelerden meydana getirmiştir. Herhangi bir siyasi tartışmaya girmeden, ülkemizde ve İslam dünyasında bir dava olarak görülen İslamcı bakış açısının karşılaştığı problemleri, müthiş vukufiyeti ile ortaya koymuştur. İslam'ın yeniden uyanışının nasıl olacağı, Müslümanların zihnen ve hayat düzenlerini nasıl gerçekleştireceklerini, İslam dünyası içindeki milliyetçilik hareketlerinin neden bocalama yaşadığını, aydınların yaşadığı kaygıları detaylı bir şekilde ortaya koymuştur.
İslam felsefesi, sosyolojisi, tarihi üzerinde araştırma yapanlar için kaynak kitap olarak görülebilecek olan eser, her Müslüman Türk'ünde başucu eserlerinden birisi olacak niteliktedir.
#Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.