···Okunma: 01 Ekim 2024 14:57 ANOG Kocaeli 2 grubumuzdan üyemiz Halime hanımefendinin, Kasım 2023 tarihli, ‘Çelik karakterli içtimâi mürşidimiz Mehmed Âkif Ersoy’ kitap incelemesi;
“Öncelikle kitabın ismi ve bu ismin ihtivasından bahsetmek istiyorum. “Çelik Karakterli” tanımının nereden geldiğini öğrendikten sonra bütün kitap aslında bu tanımın ihtivası niteliğini taşıyor. “Çelik Karakter” İslam’ın insana bahşettiği, davada hakikileştikçe ve inanç kavileştikçe kazanılan bir özellik diye düşünüyorum.
Bu dimdik ve omurgalı duruşun yanında “İçtimâi Mürşid” olmak ise sanırım çalışmakla elde edilebilecek bir özellikten ziyade Allah'ın kuluna bir ikramı. İrşad’ın Peygamber mesleği oluşunu da göz önünde bulundurarak tekrar bu kavramı değerlendirdiğimde, bu işin ulviliğini ve bir tam ömür mesaisinin bile yetersiz geleceğini, dolayısıyla bunun ancak bir ikram olabileceğini daha iyi anlıyorum. Üstadın da ifade ettiği gibi sözünü dinletip ardından efkârı getirmek, bıkmamak ve suçlamamak özelliklerini kendine barındırmadan bu seviyeye ulaşmak mümkün görünmüyor.
Her Peygamber kendi döneminin rağbet gören özelliğini kendisinde zirveye taşımıştır. Efendimiz Aleyhisselam da sözü en güzel şekliyle söyleyendi. Bu yönden hatip ve şâirlerin dinimizde özel bir yeri olduğunu düşünüyorum. İki konum da söylediğini yapmayan kimseler için bir azap sebebi olabilir. Kitapta Mehmed Âkif’in özelliklerinden bahsedilirken safahatten örneklerin verilmesi bu konuda beni hem rahatlattı hem de şiire olan sevgimi artırdı.
Kitabın bizim için ayriyeten bir önem taşıdığına inanıyorum. Mehmed Âkif’i daha iyi anlamak, Asım’ın Nesli olmaya çalışan bizler için yol gösterici oldu. Yer yer bizden neler beklendiği ve bu beklentiler doğrultusunda nasıl aksiyon almamız gerektiğinden de bahsedilmesi sebebiyle, yolumu kaybedecek gibi olduğumda tekrar başvuracağım bir kitap oldu benim için.
Son bölümü okurken çok etkilendim. O kadar günümüzü anlatıyor ki bana yeniden Filistin'i ve bizim konumumuzu düşündürdü. “Kanla sulanarak daha da kuvvetlenen toprak” bugün karşımızda ve biz her şeye rağmen ümide ve çabaya sımsıkı sarılmak durumundayız. O toprakların üstündeki ve altındaki kutsallarımız için daha çok çalışmalıyız. Yürüdükçe ayaklarımıza Kudüs gücü gelmesi duasıyla…”