2025 26. kitabı
Bu kitap aslında iki ayrı kitaptan oluşuyor gibi düşünebilirsiniz. İlk yarısı genelde Avustralya’ya seyahat kitabı gibi; oradaki insanların yaşamı, doğa, hayvanlar, efsaneler ve Aborjinleri anlatıyor. Hatta ilk yarıda bayağı sıkılıyorsunuz. Yani “Ben dedektif kitabı mı okuyorum yoksa seyahat kitabı mı okuyorum?” diye düşünebilirsiniz. Asıl tempo ikinci yarıda artıyor ve olaylar da ikinci yarıda gelişiyor. Bu kitap, Harry Hole serisinin birincisi olduğu için daha çok ana karakterin geçmişini ve ilerideki kitaplardaki davranışlarının altyapısını açıklayabilmek amacıyla ayrıntılı yazılmış. “Bir polisiye roman okuyayım, çok sürükleyici olsun.” diyorsanız, tavsiye etmem. Bence kitabın ilk yarısı 6–7 puan, ikinci yarısı ise 8–9 puandı diyebilirim. Bir de bu kitapta dikkatimi çeken başka bir şey var. Normalde polisiye kitaplarda bir ayrıntı verilirse —özellikle işe yaramayacak gibi görünen bir ayrıntıysa— onun katille bir bağlantısı çıkar. Ama burada çok fazla ayrıntı var aslında. Biraz da gerçek hayatta da böyle oluyordur muhtemelen; polislerin buldukları her bilgi onları katile götürmüyor. Burada da çok fazla konuşma ve ayrıntı var, ama hepsi işe yaramıyor. Hangisinin işe yarayacağını, hangisinin yaramayacağını çok da kestiremiyorsunuz. Katili tahmin etmek açıkçası bana zor geldi, hatta edemedim. Belki de bunun sebebi kitabı uzun sürede okumuş olmamdandır. SPOİLER Açıkçası ben Birgitta’nın ölmesini istemezdim ve yazar, biraz trajedi olsun diye onu öldürmeyi seçmiş gibi geliyor. Böylece bence serinin ilerleyen kısımlarında Harry Hole daha karanlık bir karakter hâline gelecek. Katilin de sonu trajik oldu aslında; beyaz bir balina tarafından yenilmek… Ama insan okurken “hak etmişti” diyor. Harry Hole karakteri, bizim bildiğimiz tipik polisler gibi değil. Genelde kitaplarda polislerin kötü yanları ya da karanlık tarafları bu kadar fazla olmuyor ve az hata yapıyorlar. Ama bu kitapta polis zaten alkolik ve bunun da sebepleri var: eski kız arkadaşının intiharı, alkol problemi ya da bir iş arkadaşının ölümüne neden olması ve bununla ilgili yaşadığı vicdan azabı gibi.
YarasaJo Nesbo · Doğan Kitap · 20171,546 okunma