Paradise Lost
2025 34. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2025 22:06
Bir isyanın yankısı, bir düşüşün anlamı Milton’un Yitirilen Cennet’i, kutsal metinlerin tanıdık kıssasını alıp, onu kendi düşünsel evreninde yeniden şekillendiriyor. Adem ve Havva’nın düşüşü, şeytanın isyanı, Tanrı’nın mutlak adaleti… Bunlar sadece bir anlatının parçaları değil; insanın içindeki özgürlük arzusunun, kibirle karışan iradesinin ve sonsuzlukla sınanan kalbinin yankıları. Şeytanın cehenneme sürülmeden önceki adı “Lucifer”di—ışık getiren. Ama ışığı taşıyanın isyanı, onu karanlığa mahkûm etti. Milton’un şeytanı, sadece lanetli bir varlık değil; kendi iradesini kullanmak isteyen, Tanrı’ya kafa tutan bir figür. Ve biz okurken, onunla empati kurmaya başlıyoruz. Çünkü insanın içinde de bir özgürlük istenci var. Bazen içten içe sormaktan korktuğumuz soruları, onun ağzından duymak bizi sarsıyor. “Cehennem’de hükümdarlık yeğdir Cennet hizmetkârlığına” dediğinde, bir şeyler kıpırdıyor içimizde. Bu kıpırtı, belki de Tanrı’nın adaletini tam olarak kavrayamamamızdan doğuyor. Adem ve Havva’nın Firdevs’teki yaşamı, masumiyetin simgesi. Tanrı, Adem’e kendi yüzünü vermiş; Havva ise onun kaburgasından yaratılmış. Tek bir yasak var: Bilgelik ağacına yaklaşmamak. Ama yasak olan her zaman caziptir. Şeytan, bir yılanın içine gizlenerek Havva’yı kandırır. “Tanrıların meyvesi” der, “yersen Tanrılar gibi olursun.” Havva yer, Adem de ona eşlik eder. Ve böylece günah, ölüm ve kovuluş başlar. Cennet yitirilir. İnsanlık, ebedilikten düşer. Milton’un anlatısı, şiirsel bir biçimde ilerler. Uyaksız ama ritmik. Her bölüm başında kısa özetler vardır; neyle karşılaşacağımızı önceden fısıldar. Ben bu metni okurken, kendi inancımla kıyaslayarak ilerledim. Bir Hristiyan metninden yaratılışı okumak, ilk günah üzerine yeniden düşünmeme sebep oldu. Farklı bir bakış açısı kazandım. Ama itiraf etmeliyim: çok yoruldum. Hem zihinsel hem duygusal olarak. Bu metin, sadece bir okuma değil, bir hesaplaşmaydı. Ve sonunda, kurtuluş yine Oğul’un fedakarlığıyla gelir. Şeytan kazanmaz. Onun kahramanlık görünümü bir yanılsamadır. İnsanlık, yeniden umut bulur. Ama cennet artık başka bir yerde, başka bir biçimde. Bu kitabı bitirdikten sonra, zihnimde yankılanan sorularla baş başa kaldım. Ve belki de en çok bu yüzden sevdim onu. Çünkü düşündürdü. Çünkü yordu. Çünkü içimdeki sessiz soruları yüksek sesle konuşturdu.
Yitirilen CennetJohn Milton · İthaki Yayınları · 20211,439 okunma
mervə
Bu tür metinleri sevenler için önerilerim: • Faust – Bilgi ve güç arayışının trajedisi • İlahi Komedya – Ruhsal bir yolculuk, cehennemden cennete