2025 80. kitabı
Hep söylüyorum çocuk kitapları iyi ki var! Onlar bana umut veriyor beni kendi çocukluğuma götürüyor! Yine böyle bir kitap okudum. B. Turgay Yalanız'ın eseri Utangaç Bu kitap hem çocuklara hem de bir zamanlar çocuk olmuş herkese seslenen sıcacık bir hikaye. Başkahramanımız Caner; çilli, sessiz, biraz içine kapanık ama kalbinin sesi çok yüksek bir çocuk. Yeni okuluna alışmaya çalışırken bir yandan da arkadaşlarıyla birlikte “3X” adını verdikleri bir çete kuruyorlar. Bu çete, dostluğun, eğlencenin, paylaşmanın ve zaman zaman kaçınılmaz tartışmaların iç içe geçtiği o renkli çocukluk dünyasını temsil ediyor. Caner’in hikayesi sadece arkadaşlıklarla değil, aynı zamanda kendini bulma yolculuğuyla da ilgili. Çünkü bazen en büyük macera, kendi iç sesimizi duyabilmekte saklı. Çıray’a duyduğu hoşlanma, yeni arkadaşlıklar, yanlış anlaşılmalar ve küçük cesaret anları, Caner’in hem kalbini hem karakterini büyütüyor. Yazarın dili sade. Çocukların konuşma biçimlerini, düşünme tarzlarını ve duygusal gelgitlerini öyle doğal aktarıyor ki, okurken kendinizi sanki onların arasında hissediyorsunuz. Çocukları bu kadar iyi tanıması harika. Mizahı dozunda kullanmış,bir sayfada gülümserken diğerinde “evet, ben de çocukken böyle hissederdim” diyorsunuz. Bu da kitabı sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de değerli kılıyor. Utangaç, sadece bir çocuğun hikayesi değil; hepimizin içindeki o sessiz, çekingen ama güçlü yanın sesi. Çocuklara “utangaç olmanın kötü bir şey olmadığını”, “her duygunun bir anlamı olduğunu” gösteriyor. Aynı zamanda yetişkinlere de çocukların görünmeyen mücadelelerine daha dikkatli bakmayı hatırlatıyor. Eğer hem eğlenceli hem de duygusal bir çocuk kitabı arıyorsanız, ve çocuğunuz Utangaç biri ise bu kitabı ona hediye etmelisiniz. Gülümsetirken kalbinizin tam ortasına dokunacak harika bir hikaye tüm çocuklara tavsiye ederim. Çünkü bazen en sessiz çocukların bile, yıldızlara ulaşacak kadar güçlü bir sesi vardır.
UtangaçTurgay Yalanız · Mavi Gök Yayınları · 20253 okunma