Diken ve Karanfil: Yahya Sinvar'ın Zindan Kaleminden Filistin'in Acı Döngüsü
Filistin direnişinin sembol isimlerinden Yahya Sinvar, sadece bir militan ya da lider olarak değil, aynı zamanda bir yazar olarak da hafızalara kazınmış bir figür. 1962'de Gazze'deki Han Yunus mülteci kampında doğan Sinvar, Nakba'nın (Felaket) gölgesinde büyüyen neslin en çarpıcı temsilcilerinden biri. Arap Dili ve Edebiyatı eğitimi almış, gençliğinde defalarca gözaltına alınmış ve 1988'de İsrail mahkemelerince 486 yıl hapis cezasına çarptırılmış. 23 yıllık esaretinin ardından 2011'de Gilad Şalit takasında serbest kalan Sinvar, Hamas'ın Gazze kanadını yöneterek 7 Ekim 2023'teki "Aksa Tufanı" operasyonunun mimarlarından biri olarak tarihe geçti. Ancak onun kalemi, silahtan önceydi: 2004'te Bi'rü's-Seb'e Zindanı'nda gizlice yazdığı Diken ve Karanfil (orijinal adıyla eş-Şevk ve’l Qaranful), Filistin'in bilinmeyen hikâyesini roman formunda aktaran tek eseri. Nisan 2024'te Ekin Yayınları'ndan Vahdettin İnce çevirisiyle Türkçeye kazandırılan 480 sayfalık bu kitap, karton kapak ve kitap kağıdıyla mütevazı bir biçimde raflara sızıyor; fiyatı 450 TL civarında, ama değeri, bir direniş manifestosunun ağırlığıyla ölçülemez.Sinvar'ın önsözünde vurguladığı gibi, Diken ve Karanfil, "temelde gerçeklere dayanıyor" olsa da salt bir otobiyografi değil; her Filistinlinin paylaştığı kolektif bir travmanın kurgusal yansıması. "Anlattıklarımın hepsini ya bizzat yaşadım ya da onlarca yıldır sevgili Filistin topraklarında bunları bire bir yaşayanların ağzından dinledim," diyor yazar, zindanın karanlığından sızan bu satırlarla. Kitap, 1967 Altı Gün Savaşı'nın yıkıcı yenilgisinden Aksâ İntifadası'nın alevlendiği 2000'lere uzanan bir zaman dilimini kapsıyor. Anlatıcı Ahmed –Sinvar'ın apolitik çocukluk alter egosu– üzerinden, Gazze'nin mülteci kamplarındaki bir ailenin çöküşü ve yeniden doğuşu izleniyor. Baba kaybı, amca infazı, annenin demir iradesi; kardeşler arasındaki ideolojik ayrılıklar (Hamas ve İslami Cihad yanlıları ile el-Fetih sempatizanı Mahmud, hatta casuslaşan Hasan) toplumsal fay hatlarını yansıtıyor. Göçler, işgal baskınları, emek sömürüsü, sorgu odaları ve casus avları, kitabın omurgasını oluştururken, direnişin evrimi –taşlardan bıçaklara, tüfeklerden bombalara– bir döngü gibi tekrarlanıyor. Oslo Antlaşmaları sonrası iç çatışmalar, son bölümlerde doruk yapıyor; ihanet, kitabın en keskin dikenini batırıyor.Temel motif, adından da anlaşılacağı üzere, dikenin keskinliği ile karanfilin kırılgan umudu arasında salınıyor. Filistin, işgal altında ezilen ama direnişle filizlenen bir toprak olarak resmediliyor: Gazze, "iffet ve ahlak kalesi" olarak yüceltilirken, Batı Şeria'ya karşı yiğitlik simgesi haline geliyor. Sinvar, casusluk ve işbirlikçiliği en büyük düşman ilan ediyor –"casus" kelimesi 26 kez, "hain" 14 kez geçiyor metinde–; aile içi infaz sahneleri (örneğin İbrahim'in kardeşi Hasan'ı öldürmesi), bu nefretin zirvesi. Direniş, zorunlu bir "diriliş çığlığı" olarak portreleniyor: İşgalin günlük aşağılamaları –kontrollü geçişler, emek sömürüsü, infazlar– bireysel öfkeyi kolektif eyleme dönüştürüyor. Kitap, 7 Ekim saldırılarının tohumlarını seriyor; "ateşi onların kalbine kadar götürme" motivasyonu, Sinvar'ın politik psikolojisini aydınlatıyor. Zindanlar ise "akademi" gibi: Tutuklular, burada endoktrine olup dışarıda roket üretiyor.Edebi açıdan, Diken ve Karanfil geleneksel roman kurallarına uymuyor; yarı-hatırat, yarı-belgesel bir uzun öykü. Sinvar'ın üslubu, Gazzeli lehçesinin sıcaklığıyla yoğrulmuş: Çocukluk sahneleri dokunaklı, sorgu odaları boğucu, çatışma betimlemeleri canlı. Ancak kurgu zayıf; karakterler arketip, olaylar tekrarlı –bu, sanatsal kusur değil, direniş döngüsünü vurgulamak için bilinçli bir tercih. el-Fetih'e saygılı bir dil hâkim; Yaser Arafat'a hayranlık duyulurken, işbirlikçilere karşı saplantı var. Kitap, beyanname olmaktan uzak; okuyucuyu duygusal bir girdaba çekiyor, Filistin'in "upuzun hikâyesini" içeriden bir gözle aktarıyor.Güçlü yanı, arşiv niteliği: Sinvar'ın tanıklıkları, Hamas-İslami Cihad-el-Fetih dinamiklerini aydınlatıyor; casusluk hassasiyeti, 1989'daki mahkûmiyetini (dört muhbir öldürmekten) yansıtıyor. Zayıf yanı ise, kadın figürlerinin (annenin dirayeti hariç) arka planda kalması ve bazı sahnelerin didaktik kaçması. Yine de, bu eser bir "mücadele daveti": Filistin Devleti kurulmadan "7 Ekim"ler sürecek, diyor Sinvar'ın ruhu.
Sonuçta, Diken ve Karanfil, Yahya Sinvar'ın mirasının edebi yüzü: Bir zindan kaleminin, işgalin dikenlerini karanfillerle deldiği bir manifesto. Filistin'i anlamak isteyen her okur için zorunlu; çünkü burada sadece hikâye yok, bir halkın nabzı atıyor. Okuyun ki, dikenler çiçek açsın.