2025 6. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2025 22:54
Ahmet Hamdi Tanpınar ‘ın birtakım mektuplarının derlemesi olan bu eser, Tanpınar’ın günlük yaşamı hakkında bilgi edinmemizi sağladığı gibi fikir dünyası, sanat zevki gibi konularda da bizlere bilgiler vermektedir. Avrupa seyahatlerinden, özellikle Paris’ten yazdığı mektuplar kitabın önemli bir hacmini kaplamaktadır. Bu kitapta , Tanpınar’ın kaldığı oteller hakkındaki izlenimlerini, küçük telaşlarını, gezmekten yorgunluklarını, Avrupa izlenimlerini, gezdiği sanat galerilerini, izlediği tiyatro ve filmler hakkındaki görüşlerini de bulmak mümkündür. Kitabı okurken: “o dönem bazı filmleri ancak Avrupa’da izleyebilmek mümkünmüş. Fakat şimdi internette o filmleri rahatlıkla bulabiliyorsun. Teknoloji bizi dünyaya yakınlaştırdı” düşüncelerine kapıldım. Tanpınar’ın bugünleri görseydi şaşıracağından şüphe duymadım. Mesela Dostoyevski’nin “The idiot” romanından uyarlanan aynı adlı filmi Tanpınarla tanıdım ve sevdim. Sanki Tanpınarla bir yolculuğa çıkıyor ve kaldığı oteli beğenmediği için “ Allah otel etsin.” Serzenişinde siz de bulunuyorsunuz. Ya da Paris’te kendi otel odanızda çay yapmaya çalışıyorsunuz. Sonuç olarak, Profesör Tanpınar’ın şahsi ve gündelik hayatını, fikir hayatını, ıstıraplarını ve Sevinçlerini bu mektuplarda izlemek mümkündür.
Tanpınar'ın MektuplarıZeynep Kerman · Dergâh Yayınları · 2022100 okunma