Agota Kristof’un bu üçlemesi, savaşın ortasında büyüyen ikiz kardeşler Lucas ve Claus’un hikâyesini anlatıyor. Ama bu sadece savaşın değil, insanın içindeki karanlığın, yalnızlığın ve gerçeğin sorgulandığı bir hikâye.
Üç kitap birbirini tamamlıyor ama her biri farklı bir dünyanın kapısını aralıyor:
• Büyük Defter: Savaşın ortasında, hayatta kalmaya çalışan iki kardeşin çocukluk dönemine tanık oluyoruz. Yazarın duygudan arındırılmış kısa cümleleri, savaşın acısını daha derinden hissettiriyor.
• Kanıt: Kardeşlerin ayrılığından sonra kimlik karmaşası ve yalnızlık ön plana çıkıyor. Gerçeklik bulanıklaşıyor, anlatı değişiyor.
• Üçüncü Yalan: Bildiğimizi sandığımız her şeyi yerle bir ediyor. Ne doğru, ne yanlış; ne gerçek, ne yalan, hepsi birbirine karışıyor.
Uzun zamandır bir kitap beni bu kadar ters köşe yapmamıştı. Özellikle son bölüm adeta yumruk gibiydi. Her kitapta olur ama bu kez karakterlerle fazla içselleştirdim kendimi. Lucas’ı da Claus’u da anladım, ikisini de haklı buldum bir şekilde. Onların arasında seçim yapmak imkânsızdı çünkü her biri bir parçam gibiydi.
Kristof’un dili sade ama etkisi çok güçlü. Savaşın sadece dışarıda değil, insanın içinde de yaşandığını gösteriyor. “Gerçek nedir?” sorusu son sayfaya kadar peşini bırakmıyor.
Bu üçleme sadece bir hikâye değil, insan ruhunun sınırlarını zorlayan bir deneyim. Son sayfayı kapattığında bir süre öylece kalıyorsun; ne düşüneceğini, kime inanacağını bilemeden.