2025 16. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2025 23:35
Yazarken kelime dağarcığının hakkını vermek marifettir. Söz sanatları kullanmak marifettir. Betimleme yapmak marifettir. Lakin dengede tutmak da marifettir. Yazar tüm bunların hepsini yapsa da, anlatıyı bunlara boğmaktan akıcılığı öldürmüş. Kabul ediyorum alıntılanacak çok güzel kısımlar, çarpıcı cümleler var ama burada bir hikaye anlatılıyor. Ve ben bu kadar dağınık bir anlatım görmedim daha önce. bölüm icinde dahi bir onun bir bunun gözünden anlatıma sıçrıyor hikaye. Bazen kuşu, mermeri, börtüyü böcüğü anlatayım diye 3-4 sayfa kendinden geçercesine yazarken araya bir hareketlilik sıkıştırıyor. Öyleki kitabı yarıladım yazıcı kölenin adı kim, senatörün yanındakinin adı ne kandilci kiminle karşılaştı...hikayeyi bütünleyemedim,çünkü yazar bütünleyemedi bir türlü. Böylesine kısımlar tabii ki yazınsal edebiyatta gereklidir ama kitabın tümü bunun gibi. Haftalar oldu yarılamaya çalışıyorum. Keşke 600 yazana kadar 400 yazsaydı, Anadolu'dan gelen mermerlerin her rengine,hangisinin nadir olduğuna hakim olamasak da hikaye aksaydı. Sözün özü yazabilmek marifet ama okutabilmek okunabilmek de öyle. Yazarı ilk defa okuyorum. yazmayı tercih ettiği alan ilgimi çekmisti ama bir daha okuyacağımı sanmıyorum bu tarzı.
1K
Kehribar GeçidiNazan Bekiroğlu · Timaş Yayınları · 20213,556 okunma
·1 alıntı·
merhabalar incelemenizi okudum ve bir iki kelam da ben etmek istedim. aslında Nazan Hocanın Kalemi çok kuvvetli ve kendini okutan bir kalemdir. Çoğu kitabını okumuş hatta çok severek okumuş biri olarak söylemek istiyorum bunu. Belki ilk kez okuduğunuz için ve bu denli kapsamlı bir kitabıyla başladığınız için böyle düşünüyor olabilirsiniz. Diline alışmak için denemelerini öncelikli olarak okuyabilirsiniz mesela Mihrican Fırtınası... Sizin bu kitap için hissettiklerinizi ben de Şule Gürbüz için hissediyorum. Diline alışamadım iki kitabını okumaya çalıştım arada zaman farkı olarak ama ikisinde de konu hakimiyetini ya da dil hakimiyetini sağlayamadım fakat Nazan Bekiroğlu'nda bunu yaşamadım hiçbir kitabında. Hatta ben bu kitabını okurken epey ara vererek devam etmek zorunda kalmıştım ona rağmen konu bütünlüğünü hatırımda tutabilmiştim. Kısaca yeniden başka bir kitabıyla Nazan Bekiroğlu'na şans vermenizi isterim. :))
Merhabalar. Nazan Hoca'nın kaleminin kalitesi yadsınamaz bir gerçek. Bir çok yerde alıntılama yapmışımdır. Kelime dağarcığı da inanılmaz ve şiirsel bir üslubu var. Ama açıkcası bir kac paragraf bir kac sayfa derken yüzlerce sayfa söz sanatlarıyla ilerlemenin boğucu olduğunu düşünüyorum sadece. İnsan bazen kendisine bir hikaye vaat edildiğinde, o hikayeyle sarıp sarmalanmak ve kendini kaptırmak istiyor. Bu kitapta bunu bulamadım. Belki sadece kişisel tercih kaynaklıdır ama benzer şeyi Katre- i Matem de ilk 50 sayfada yaşasam da sonrası akıp gitmişti. Ama önerinizi not alacağım. Teşekkür ederim.