···Okunma: 02 Kasım 2025 23:31 Bu kitap, Çin’in kadim filozofu Konfüçyüs’ün öğrencileriyle yaptığı sohbetlerden oluşuyor. Kütüphanemde ne zamandır duruyordu ve okumak nihayet nasip oldu. Kitapta sürekli üstat dedi ki tarzında bir ilerleyiş hakim. Öğrencileri ona büyük bir saygıyla yaklaşıyor, onun sözlerini kutsal bir öğreti gibi aktarıyorlar. Yetmiyor davranışlarını da gözlemlemişler bir güzel.
Beğendim mi? Evet, ama öyle bayıla bayıla değil. Kitapta geçen erdemli insan, üstün kişi, büyük adam gibi kavramlar ülkenin hali göz önüne gelince hadi canım dedirtiyor. Çünkü bizde erdem kavramı ne yazık ki içi boşaltılmış, liyakatsizliğin gölgesinde ezilmiş bir şey artık. Devlet adamı dediğin, bu kitapta anlatılan gibi olmalı ama bizdeki örnekler insanı güldürüyor. Alıntıladığım yerler güzel ama yalan yok. Bir uyanış veriyor. Bir söz daha paylaşayım hatta;
"Ben ateş ve su içinde ölen insanlar gördüm; fakat erdem içinde ölenleri görmedim" Valla ben de henüz göremedim. Yaşadığımız ülkeye ve yaşam tarzımıza bakarak erdem kelimesine yeni vasıflar bile yüklenmiş olabilir. Erdem güncellenmesi...
Kitabın dili oldukça sade ve anlaşılır. Bu yönüyle herkesin okuyabileceği bir kitap. Yer yer bir kişisel gelişim kitabını andırıyor. Aman üstün insan şöyledir aman büyük insan efendidir gibisinden. Şey de bana garip geldi üstadımız şu renkte ve şöyle giyinirdi, şunu yerdi gibi gözlemler... Adamın her hareketini takip etmişler :D
Kitapta bol bol değişik isimler görüyorsunuz. Bunlar Konfüçyüs'ün öğrencileri (bazıları da devlet adamları ve arkadaşları filan). Öğrencilerini birbiri ile kıyaslıyor, favorisi bile var :) belki de onları adam etmek için bilemiyorum.
Yine de okunmalı. Ama beklentiyi çok yüksek tutmamakta fayda var. Kitapla kalın! Keyifli okumalar dilerim.