·144 syf.····Okunma: 20 Ekim 2025 09:24 Kitap, Atatürk’ün I. Dünya Savaşı’na katılışından Samsun’a yolculuğuna kadar olan bölümdeki anlattıklarından oluşuyor.  1926 tarihli ve bizzat Atatürk röportajı olmasından dolayı çok değerli bir kitap. Atatürk’ün isim isim ve tek tek anlattığı olaylar Atatürk’ü, yaşadığı dönemi ve de o dönemdekileri anlamak açısından faydalı olacaktır.
Dönemin önemli kişileriyle olan ilişkileri çok dikkat çekici; İsmet Paşa, Suriye’de iken Cemal Paşa ve Kazım Paşa ile olan olumlu ilişkilerinin yanısıra Enver Paşa’ya karşı çok mesafeli, onu Almanlarla iş birliği tutmakla suçluyor. Talat Paşa’nın hayatını kaybetmesine çok üzüldüğünden bahsediyor fakat aynı Talat Paşa‘dan bahsederken kendisini dikkate almadığından yakınıyor. İdam edilen Yakup Cemil hakkında rahatsız, Yakup Cemil’in kendisini önermesine rağmen ben o ve benzerlerinin tavsiyesiyle iktidara gelecek adam değilim diyor.
Yaşadığı ekonomik zorlukları içtenlikle anlatıyor. Halep‘ten İstanbul’a gelecek tren ücretini dahi ödeyecek parası yok, atlarını Cemal Paşa aracılığıyla satarak İstanbul’a gelebiliyor ve buna rağmen o dönemlerde mareşal Falkenhayn tarafından kendisine verilen altınları reddediyor, bu altınların levazım başkanlığına gönderilmesini emrediyor.
Atatürk’ün Vahdettin’le dört kez görüşmesinden bahsediliyor. Vahdettin hakkında; veliaht olduğu dönemdeki ilgisiz tavrı, devlet ya da millet değil saltanat ve taht için mücadele vermesinden bahsediyor.  Samsun’a görevlendirilme amacı olarak; İstanbul İstanbul’dan uzak tutulmak istenmesini, Samsun ve civarı bölgelerde sorun çıkaran Türkleri tepelemesinin istenmesini ve bölgede padişahı devirmek isteyen diğer komutanların örgütlenmesini engellemek olduğunu ifade ediyor.