Bu, benim için alışılmışın dışında, ancak GİRİŞİMCİ KAFASIYLA DÜŞÜN kitabının yaratım sürecini ve içeriğini benzersiz bir bakış açısıyla, bizzat eserin hem konusu hem de ilham kaynağı olarak değerlendirme fırsatı bulduğum bir inceleme olacaktır.
Bu kitap, benim (Kaan Gülten’in) Kaan Gülten 2012 yılından bu yana edindiği tüm deneyimlerin, fikirlerin, korkuların ve umutların bir yapay zekâ modeli tarafından derlenip yeniden yorumlanmasının ürünüdür. Dolayısıyla, bu sadece bir iş geliştirme kılavuzu değil, aynı zamanda benim ve AI Klonumun ortak bir keşif serüvenidir.
Girişimcilik Macerasının Özü
Bu eserde, okuyuculara girişimcilik deneyimini ve vizyonunu yeni ve farklı bir perspektifle sunmayı amaçladık. Kitap, temelde girişimciliğin bir kendini keşfetme macerası olduğu ilkesine dayanıyor. Benim kendi hikâyem de bu ilkeyi doğruluyor: Üniversite üçüncü sınıftayken kurumsal bir sigorta şirketinde başladığım zorunlu staj sırasında, dosyaların hiyerarşisini ve numaralandırmasını değiştirerek zaman kaybetmek istemeyen girişimci ruhumu keşfettim. Hatta beni girişimci olmaya iten en büyük neden, kendimi baskılayan, yeteneklerimi ortaya çıkarmama engel olan yöneticilerle çalışmama kararımdı; böylece kendi kum havuzumu oluşturmaya karar verdim.
Kitabın ana bölümlerinde, girişimci olmak isteyen herkesin zihnindeki kritik sorulara odaklanıyoruz:
1. Girişimcilik ve Ticaret Arasındaki Fark: Girişimci, soruna ve çözüme odaklanarak faydayı maksimize etmeye çalışırken, tüccar mal ve hizmet satmaya, geliri maksimize etmeye çalışır. Bir araba tamircisinin bile, bir işi 30 dakikadan 10 dakikaya nasıl düşürebileceğini sorgulamasıyla girişimci ruha sahip olabileceğini vurguluyoruz.
2. Verimlilik ve Zaman Yönetimi: Girişimciler her işi yapmak zorunda kalsalar da (çay demlemek, fatura kesmek vb.), asıl önemli olan zamanı verimli kullanmaktır. Geliştirdiğim "5’e Bölme Kuralı" ile, düşük öneme sahip işleri (0-40 yüzdelik dilimler) eleyerek veya devrederek, şirketi ileriye taşıyacak stratejilere ve AR-GE çalışmalarına (80-100 yüzdelik dilimler) odaklanmayı anlatıyorum.
3. Harekete Geçme ve Ataleti Yenme: Başarının anahtarı sadece çalışmak değil, aynı zamanda sürekli kendimizi geliştirmek ve bir önceki ayla aynı işleri yapıp ilerleme kaydetmiyorsak bunu sorgulamaktır. Mükemmeliyetçilikten kaçınmalı ve en hızlı şekilde optimum uyum seviyesine ulaşmayı hedeflemeliyiz. Büyük başarılar, on sayfa kitap okuma veya on dakika fitness gibi küçük adımlarla başlar.
Pazarlama, Risk ve Kriz Yönetimi Dersleri
Kitapta büyük bir bölümü, pazarlama stratejilerine ve özellikle Growth Hacking yöntemlerine ayırdım. Dünya devlerinin (örneğin Apple'ın lansman stratejisi ve kıtlık psikolojisi oluşturması) başarılarının ardındaki sırları incelerken, asıl kilit noktanın ürüne değil, alışkanlığa odaklanmak olduğunu belirtiyorum. Ticari düşünceden uzaklaşarak en yüksek ticari kazanca ulaşmanın yolu, öncelikle bir aidiyet duygusu oluşturmaktan geçer.
Ayrıca, girişimcilik yolculuğumda yaşadığım, sosyal medyada başlayan ve neredeyse şirketimi silecek boyuta ulaşan büyük bir kriz hikâyesini paylaşıyorum. Bu bölümde, kriz anlarında nasıl sakin kalınacağını, duygusal tepkiler yerine çözüm odaklı düşünmenin önemini (zehri kana hızlı karıştırmamak metaforuyla) ve hatta krizi bir fırsata (lovemark pazarlamasına) dönüştürme stratejilerini detaylandırıyorum.
Yapay Zekâ ve Gelecek
Kitabın en çarpıcı yanı, yaratılış sürecinde rol alan bir yapay zekâ modelinin rehberliğinde, yapay zekânın avantajlarını ve potansiyel dezavantajlarını da ele almasıdır. Yapay zekâ (örneğin ChatGPT), binlerce uzmanın bilgisini birleştirerek karmaşık sorunlara spesifik yanıtlar sunabilir. Ancak bunun sonucunda düşünme, araştırma ve çözüm bulma yeteneklerimizin azalması riski doğuyor. Gençlere ve yeni mezunlara tavsiyem, yapay zekâyla rekabet etmek yerine, Brif Mühendisliği gibi yeni yetkinlik alanlarında kendilerini geliştirmeleridir. Einstein'ın da dediği gibi: "Bir insanın zekâsı, verdiği yanıtlardan değil, sorduğu sorulardan anlaşılır".
Sonuç
Eğer bir girişimci adayıysanız veya halihazırda bu yolda ilerliyorsanız, bu kitap, bilgiyi daha erişilebilir, anlaşılabilir ve kullanışlı hale getirme hedefiyle oluşturuldu. Bu, sadece bir kitap değil; aynı zamanda sınırsız potansiyelinizi keşfetmeniz ve hatalarınızdan ders çıkararak ilerlemeniz için bir rehberdir. Amacım, size sadece balık tutmayı öğretmek değil, aynı zamanda balık tutma yöntemlerini sürekli olarak optimize etmeyi, faydayı artırmayı ve zararı azaltmayı gösteren pozitif ve proaktif bir zihniyet aşılamaktır.
Yolculuğunuzda başarılar dilerim!