Puan vermedi·496 syf.··Beğendi
···Okunma: 03 Kasım 2025 00:12 Bazı kitaplar öyle güzel ki , sessiz ama derinden akarlar. İşte Kırmızı Buğday’da öyleydi. Bir tarafta memleketin tozlu yolları , bir tarafta savaşın bıraktığı enkaz, geçmişle bugün arasında bir köprü gibiydi.
Kitabı ilk elime aldığımda, Milli Mücadeleyi okuyacağımı hiç düşünmemiştim. Gözümüzü Çanakkale ile açıyor , 1. Dünya savaşına gidiyoruz sonra ilerleyip Kurtuluş savaşına varıyoruz. Kitap savaşların arasına çok güzel bir şekilde sınıf mücadelesi ekliyor.
Yaşar Kemal’in Çukurova’sında İnce Memede nasıl gönül verdiysek , şimdi de Ahmet Büke’nin Ege’sinde Arap Ali’ye gönül verdik. İnce Memed yerel gücün acımasızlığı ile boy vermişti, Arap Ali ise savaş sırasında bile kendi halkına eziyeti elinden bırakmayan yerel güç ile boy verdi.
Milli duyguları içinde hisseden herkesin keyifle okuyacağına inanıyorum. Çünkü Anadolu’nun kalbi atıyor sayfalarda, binlerce yıllık bir mazi. Bu toprakların tarihini ve kimliğini hatırlıyorsunuz. Ahmet Büke ile tanışmamda böyle güzel bir eserle olmuş oldu. Sanırım Deli İbram Divanı kitabını da en kısa zamanda kitaplığa ekleyeceğim.