2025 37. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2025 07:49
"Bazen en büyük dersler, en büyük hayal kırıklıklarından doğar." Eserde, yetim bir çocuk olan Pip'in çocukluktan yetişkinliğe uzanan yolculuğu anlatılır. Hikaye, Pip'in büyüme sürecinde toplumsal sınıf, zenginlik, vicdan, sevgi ve hayal kırıklığı gibi konular etrafında şekillenir. Pip küçük yaşta, kız kardeşi ve onun kaba kocası Joe Gargery ile birlikte yaşamaktadır. Bir gün mezarlıkta karşılaştığı kaçak bir mahkuma yardım eder; bu olay, hayatının akışını tamamen değiştirir. Ardından, zengin ama tuhaf bir kadın olan Miss Havisham'ın evine gönderilir. Orada güzelliğiyle büyüleyen fakat kalpsiz yetiştirilmiş Estella ile tanışır ve ona aşık olur. Yıllar sonra Pip'e kimliği belirsiz bir "yardımcı" tarafından büyük bir servet bırakılır. Bu sayede Londra'ya gidip bir centilmen olma yoluna girer. Ancak bu zenginliğin ardındaki gerçek, tahmin ettiğinden çok farklıdır. Servet, çocukken yardım ettiği o kaçak mahkum Magwitch tarafından sağlanmıştı. Bu gerçeği öğrenen Pip, hem kendi vicdanıyla hem de insanlara bakış açısıyla yüzleşir. Maddi değerlerin aslında mutluluk getirmediğini, gerçek soyluluğun kalpte ve davranışta olduğunu anlar. Yazar, insan ruhunun değişimini, pişmanlığı ve içsel olgunlaşmayı etkileyici bir dille gösterir. Roman, kapağını kapattıktan sonra bile insanın içinde bir şeyleri hala konuşmaya devam ettiriyor. İyi okumalar:))
Büyük UmutlarCharles Dickens · Can Yayınları · 202318,5bin okunma