2025 56. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2025 13:20
"Cehennem böyle bir yer miydi? Her an içinde olunan dayanılmaz bir trajedi değil de insanlığın kademeli bir şekilde, damla damla erozyona uğraması ve bir gün arkanı dönüp empati dahi yapmayan bir insana dönüştüğünü anlayana kadar yaşamak mıydı?" Kendimizi yakın hissettiğimiz konular için kendimize daima şunu sorarız; "acaba diğer insanlar ne düşünüyor?" Temelde insanın biricikliği ilkesine ve öğrenmeye meraklı varlıklar olduğumuzdan ötürü bu tür sorunsallar üzerinde oturup araştırma yaptığımızda bir şekilde istediğimiz sonuca ulaşabileceğimiz bulgulara rastlarız. Kendimi en yakın hissettiğim etkinlik olan futbol ve akademik çalışma kaynaklı olan bu tür yazılı kaynaklara yıllar öncesinden merak sardığımı hatırlıyorum. Günün birinde mutlaka okuyacağım dediğim cehennemden öte ise beklentimin biraz altında kalmış olsa dahi Türkiye futboluna dışarıdan bir göz için yeterince ışık tutan bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Futbol anlayışımızda benimde sürekli yakındığım taktiksel çalışmalar pek bulunmadığından ötürü, kitabın konusu daha çok Türkiye'de futbol kültürü, siyaset ve sosyoloji temelli olmuş. Özellikle kitabı okumadan önce baktığım iki yazarın iletisinde fazlasıyla yakın dönem siyaseti olduğunu okuyunca en başından beklentimi düşürmek zorunda kaldığımı da söyleyebilirim. En çok dikkatimi çeken konu ise değişen taraftarlık kültürü ve anlayışı. Yıllardır rahatsız olduğum passolig konusuna yazarın değinmiş olması da dışarıya verdiğimiz izlenim açısından pek iyi olmayabilir. Kitabın yabancı baskısını okumuş olan insanlar ile iletişime geçip bu konu hakkında fikirlerini merak ettiğimi belirtmek istiyorum. Bir futbol kitabından ziyade etrafımızda yaşayan insanların günlük rutinlerine de sık rastlanabilir, yazarın içinde bulunduğumuz geçmiş dönem olaylarını kendi ağzından okuyarak tekrar hatırlamanıza muhakkak yardımcı olacaktır.
Cehennemden ÖteJohn McManus · İthaki Yayınları · 202217 okunma