Eye

@eyekitap
Atatürk Büstünden Eğitimin Nobeli'ne
2025 9. kitabı
Atatürk Büstünden Eğitimin Nobeline “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.” — Mustafa Kemal Atatürk İyi bir öğretmene denk gelmek, bir çocuğun hayatındaki en büyük şanslardan biridir. Buradaki “iyi”den kasıt; öğrencilerini bir yarış atı gibi görüp rekabet ortamı oluşturan, onları test makinesine çeviren öğretmenler değil elbette. İyi bir öğretmen, her öğrencisinin parmak izi kadar kendine özgü yanlarını keşfeden, onların gelişimine tanıklık eden, bu dünyadaki en değerli şeyin “iyi bir insan olmak” olduğunu fark ettirendir. Düşünün… Bir köy okuluna atanıyorsunuz.Üstelik o zamanlar birleştirilmiş sınıflar, çoğu öğretmenin korkulu rüyası.Teknoloji bugünkü kadar gelişmemiş, okul binası harap halde.Bu noktada iki seçenek vardır: “Ben dersimi veririm, maaşımı alırım; öğrenciler ister anlar ister anlamaz.” deyip kenara çekilmek… Ya da tıpkı Dilek Öğretmen gibi, olumsuzluklardan üzerine vazife çıkarıp çocukların yüreğine dokunmak. Dilek Livaneli, Bir Dilek Yetmez adlı kitabında işte tam da bunu yapıyor.Mazeretlerin ardına saklanmadan, bir öğretmenin nasıl olması gerektiğini hem sözleriyle hem yaptıklarıyla anlatıyor.Köy okulundan başlayan bu yolculuk, eğitimin Nobel’i sayılan Global Teacher Prize’a uzanıyor. Bu kitabın benim için ayrı bir anlamı da var.Yazarı tarafından imzalanan ilk kitabım olması, hatta kendisiyle fotoğraf çektirme fırsatı bulmam beni gerçekten onurlandırdı. Sözlerimi, Dilek Öğretmen’in her yerde dile getirdiği sloganını biraz değiştirerek bitirmek istiyorum: Bir Emre Yetmez!
Alıntı
Bir Dilek YetmezDilek Livaneli · Epsilon Yayınevi · 2021382 okunma