2025 20. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2025 21:51
Aslında daha farklı anlatmak isteyip bir türlü istediğim gibi inceleme yazamadığım kitap :') Hissettirdiklerini anlatmam gerçekten zor çünkü. inceleme istediğim gibi olmadı ama inceleme yazmadan da geçmek istemedim. Normalde aşk romanı çok fazla okumam ama bu roman başkaydı. Biraz da İran edebiyatının kalemine güvendiğim için pek de tereddüte düşmeden aldım ve yanılmadım tabii ki. Kitabın dili o kadar akıcı ki film izler gibi her türlü hissiyatı yaşatarak okutuyor kendisini. Karakterimiz yaşantısının tam aksi birine aşık oluyor. Kendisi kültürlü, zengin bir ailenin kızı, aşık olduğu kişi ise eğitimsiz bir marangoz çırağı. Başlangıçta zengin fakir ayrımı ya da hikayesi gibi geliyor ama aslında öyle değil. Aşk Sarhoşluğunun Sabahı adı boşuna verilmemiş. Sarhoşluk insana kısa bir mutluluk verir ama genelde sabah işler tersine döner baş ağrısı mide bulantısı başlar. Bu kitap tam da öyle bir aşkı anlatıyor aslında. Ailesinin isteklerini ve dengimiz değil çıkışlarını arka plana itip aşkı için her şeyi göze alan Mahbube'yle birlikte biz de ailesini suçluyoruz, aşkını savunuyoruz, onun baş kaldırması hoşumuza gidiyor ama sonra aşkın sabahı oluyor ve gerçekler ne yazık ki Mahbube kadar bizi de üzmeye başlıyor. Ailenin bakış açısı bu tür konularla önemli olmakla birlikte ben bir insanın özellikle de bir kadının evlilik gibi ciddi bir şey de ailesi tarafından tamamen yalnız bırakıldığında neler olabileceğini görmüş oldum. Çoğu kişi çıkarılacak dersin aileyi tamamen reddetmemek olduğunu söylese de aynı şey aileler için de geçerli. Aile de evladını reddedip bir köşede başına gelenleri izlememeli. romanın sert gerçekçi havası belki de bundan kaynaklanıyordur. aşkın tek başına yeten bir şey olmadığı ve yetiştirilme tarzının bir gün insanın karşısına çıkacağını da vurguluyor. dönemin iran'ını yansıtmasına ve kültürel ögelere yer verilmesine bayıldım. bazı şeyler farklı olsa da yaşanan acılar o kadar ortak ki. Hafız divanı okumak, kamer dinlemek gibi detaylar araştırdığım şeylerden oldu. Roman sadece duygusal anlamda sizi doyurmuyor, kültürel anlamda da yapıyor bunu. O dönemde dolaşıyorsunuz. Farkında olmadan iki farklı kültür görüyorsunuz.
Aşk Sarhoşluğunun SabahıFettane Hacc Seyyid Cevadi · Kaknüs Yayınları · 201097 okunma