···Okunma: 06 Kasım 2025 23:06 İkinci Katil Utku Balkan Ağadangil
“Senin ilk katilin kim?”
Daha kapağını açmadan bu cümle insanın zihninde yankılanıyor. Ve sayfalar ilerledikçe, bu sorunun cevabını sadece karakterler için değil, kendi içimizde de aramaya başlıyoruz.
Utku Balkan Ağadangil, İkinci Katil ile polisiye türüne taze bir soluk getirmiş. İlk bakışta klasik bir hırsızlık vakası gibi başlayan hikâye, birkaç bölüm sonra bambaşka bir labirente dönüşüyor. Her köşesinde geçmişin gölgeleri, adaletin sınırları ve insan ruhunun karanlık kıvrımları var.
Romanın merkezinde Başkomiser Meltem var. Güçlü, hırslı ama aynı zamanda derin bir iç çatışmanın içinde. Bir yanda annelik sorumluluğu, diğer yanda İstanbul’un karmaşık suç dünyası. Onunla birlikte nefes nefese bir kovalamacanın içine düşüyoruz.
Meltem’in karşısında ise gizemli Fotoğrafçı Hırsız Adel yer alıyor. Hırsız ama aynı zamanda adalet duygusuyla hareket eden bir karakter. Çaldığı sanat eserlerinin yanında bıraktığı fotoğraflar, aslında birer itiraf niteliğinde. Onu tanıdıkça sadece bir suçluyu değil, geçmişinden ağır yükler taşıyan bir insanı görüyorsunuz.
Yazar kitabı yalnızca bir polisiye olarak değil, aynı zamanda psikolojik ve felsefi bir metin olarak da kurgulamış. Olaylar sadece kim, nasıl, neden yaptı sorularının etrafında dönmüyor; karakterlerin iç dünyasında, bastırılmış öfkelerinde, intikam dürtülerinde de dolaşıyor.
Her bölümde anlatıcı değişiyor ve bu değişim o kadar doğal işlenmiş ki, bir bakışta kimin zihninde olduğunuzu anlayabiliyorsunuz. Bu da kitabın atmosferine derinlik kazandırıyor.
Romanın ilk sayfalarında her şey biraz karmaşık gibi görünse de, sayfalar ilerledikçe ipler birbirine dolanıyor ve en sonunda öyle bir düğüm çözülüyor ki, yazarın kurgusal zekasına hayran kalmamak elde değil.
İki hırsızlık vakası, bir seri katil, bir kayıp siyasetçi… Bunların hiçbirinin birbirine bağlantısı yokmuş gibi görünse de, kitabın sonunda her detay ustalıkla birbirine bağlanıyor.
Utku Balkan Ağadangil’in en dikkat çeken özelliği, kelimelerle resim çizebilmesi. Betimlemeleri kimi zaman yoğun ama bir o kadar da görsel. Okurken İstanbul’un dar sokaklarında yürüyormuş, sanat galerilerinde dolaşıyormuş, bir sorgu odasında nefesler tutulmuş gibi hissediyorsunuz.
Zaman zaman ruhsal betimlemeler fazla yer kaplasa da, bu kitabın kimliğini oluşturan unsurlardan biri. Yazar, sadece olayları değil, duyguları da bütün çıplaklığıyla anlatmayı seçmiş.
Meltem Adalet ve vicdan arasında kalmış bir kadın. Sert görünse de iç dünyasında kırılgan.
Adel Gizemli, derin, adeta bir anti-kahraman. Onun geçmişini öğrendikçe saygı duymaya başlıyorsunuz.
Betçe, Emel, Demir gibi yan karakterler bile hikâyede boşuna yer almıyor. Her biri zincirin bir halkası.
Basit bir hırsızlık hikâyesinden başlayıp, insan ruhunun karanlık odalarına kadar uzanması.
Polisiyenin içine sanat, edebiyat, psikoloji ve felsefeyi harmanlaması.
Finalde hiçbir sorunun cevapsız kalmaması.
İkinci Katil, klasik polisiye sevenler için değil; aynı zamanda karakter derinliği, edebi anlatım ve zekice örülmüş bir kurgu arayan okurlar için biçilmiş kaftan.
Sayfaları çevirirken bir yandan merak, bir yandan duygusal bir bağ hissediyorsunuz.
Hem bir suç hikayesi, hem de bir insan hikayesi…
Son sayfayı kapattığınızda kendinize şu soruyu sormadan edemiyorsunuz:
“Gerçek katil kimdi? Ve ben olsam, adalet için nereye kadar giderdim?”