2025 196. kitabı
"Bu kitabı yazarken naif bir şekilde bu dünyada nasıl var olabileceğime dair bir dizi rehber ortaya çıkaracağımı sanıyordum. Belirsizliklerle dolu bir dünyada belli bir kalıba sahip olmak ve güvende hissetmek istiyordum. Elbette yazma, düşünme ve hayal kurma aracılığıyla gerçek derslere giden yolu buldum." Kızılderili Dane Zaa'dan gelen Avrupa kökenine sahip melez bir kadın yazarımız ve kendi hayat hikayesini ele alıyor. Çok satanlar listesine de giren yazar aynı zamanda cinsiyete dayalı şiddeti sona erdirmeye yönelik çalışmaların içerisinde de yer alıyor. Bu eserde güçlü kadın olan anaerkil bir toplumdan geldiğine değinerek hikaye anlatıcısı dermans hastası büyükannesi Asu, kanser hastası annesinin ona olan maddi manevi desteğini, geniş ailesinin birbirlerinin yanında olmalarını, yirmi yaşında dünyaya getirdiği ve kendi başına büyütmek zorunda olduğu oğlunu (ki annesi yardımcı oluyor kızının çocukla okuluna devam edebilmesi için on üç saatlik uzaklıkta olan kızının yanına taşınarak) genç yaşta yaşadığı cinsel istismarlarla baş etmesini, alkol ve uyuşturucu bağımlılığından kurtulduktan ve Asu ile annesinin kaybından sonra yaşadığı yas sürecini okumak etkileyiciydi. Kendi içinde bilge kadının doğuşuna ışık tutmak istiyor yazar, bizlere de fikir olması açısından. 189 sayfa başlamam ve bitmesi bir oldu kalemi oldukça sade ve anlaşılır, sıkmıyor. Eserin kapağını kapatırken böylesi güçlü bağları olan kadınların birbirine kenetlenip ailelerini sarmalamaları içimi ısıttı. Her zaman güçlü olup başkalarının acısını üstlenmek bizleri yoruyor ve bu mümkün değil. Bazen aşırı korumacı yaklaşım bizleri yıpratıyor bu konunun üstüne de değiniyor yazar. ~ "Ben bu kadınların nesiller boyunca benim için oldukça küçük ama belli bir niyetle ve anlamlı eylemlerle açtığı bir alana adım atıyorum. Ancak bu alan her zaman nazikçe ya da huzurla açılmıyor. Bazen değişimler aniden gerçekleşir ve acımasız bir sel, bildiğimiz her şeyi önüne katıp götürür. Bazen elimizde avucumuzda hiçbir şey kalmaz ve kendimizi tamamen yabancı olduğumuz bir duygusal alanda buluruz." ~ "Kadınlarımız zorlu konuşmalar yapar. Kadınlarımız diğer kadınları korur." ~ @epsilonyayingrubu @serenadyayinevi @helenknott05 ~ "Hikayeler ailemdeki kadınların kanını kaynatır; bizi inatçı yapan şey hikayeler olmalı. Damarlarımızda akan hatıralarla sevdiğimiz şeylerden uzaklaşamaz hale gelir, sevgimize yanıt vermeyi seçen yerlere ve insanlara bağlanırız." ~ "Toprak hafızadır ve en uzun ömürlü katip olduğu için sömürgecilerin zaman sınıflandırmalarını reddeder." ~ "Ölümlülük, sevdiğim kadınların bedenlerinde konaklayan bir şeydi. Bu kadınların isimleri benim için bir yuvaydı." ~ "Ben hayalet kadınların soyundan geliyorum. Bazen kalabalık odalarda görünmez olan kadınlar. Genellikle toplumun daha geniş çeperlerinde var olan kadınlar. İnatla ve saf bir iradeyle kendilerini var olmaya zorlayan kadınlar. Aileleri ve toplulukları sırtlarında taşıyan kadınlar." ~ "Bigfoot kadınları savaşmayı iyi bilir, özellikle de işin içinde aile sevgisi varsa." ~ "Ailemdeki kadınlar şifadır. Onlar ailenin bel kemiği, kaburgaları ve kalbidir. Erkeklerin kulaklarındaki fısıltılardır. Bizi bütün halde tutan korumalardır." ~
Bilge Kadının DoğuşuHelen Knott · Serenad Yayınevi · 20259 okunma