2025 8. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2025 17:54
Zeka mı daha değerlidir, yoksa kalp mi? Charlie, düşük zekalıyken saf, neşeli ve çevresindeki kötü niyetin farkında değildi. Ameliyattan sonra zeki hale geldiğinde, insanların ona acıdığını, alay ettiğini ve dünyadaki zalimliği fark etti. Artık bilgi sahibiydi ama huzurlu değildi. Bence romanın en temel sorusu şu: “Zeka gerçekten mutluluğu getirir mi?” Aynı zamanda Charlie’nin hikayesi, toplumun “farklı” olan insanlara nasıl davrandığını ortaya koyuyor. Zeka seviyesi düşükken insanlar ona güler; zeki hale gelince de kıskanırlar. Aslında hiçbir zaman tam olarak kabul görmez.Yani roman, toplumun “farklı” olana yaklaşımını eleştirir. Zeka seviyesi düşükken insanlar Charlie’ye güler; zeki hale gelince de ondan korkar, uzak durur.Charlie hiçbir zaman tam olarak kabul görmez. Keyes burada insan doğasının en acı yanlarından birini gösterir: Toplum, anlamadığı her şeyi dışlar.Gerçek insanlık, zekadan değil; merhametten ve empati yeteneğinden doğar. Sonuç olarak roman bize şunu düşündürür: Zekâ gerçekten mutluluğu getirir mi? Bilim ilerlese de insanlık geride kalıyorsa; orada bir eksiklik yok mudur ? Keyes, zekânın değil; merhametin, anlayışın ve sevginin bizi insan yaptığını hatırlatır. Umarım bir gün böyle bir dünyada yaşarız.
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,8bin okunma