“kesinlikle okunması gereken bir kitap” -MKA
2025 37. kitabı
Atamın “kesinlikle okunması gereken bir kitap” dediği bu eseri okurken, sadece bir ülkenin değil, insanın da nasıl yeniden doğabileceğini gördüm. Grigory Petrov’un anlattığı Finlandiya, aslında insanın içindeki umudun, inancın, emeğin sembolü. Her sayfası bir ders gibi ama öğretici değil, daha çok düşündürücü. Kitabı okurken defalarca durup düşündüm; bir ülke bataklıklardan çıkabiliyorsa, bir insan da kendi karanlığından çıkabilir. Atatürk’ün neden bu kitabı önemsediğini o zaman anladım: çünkü her satırı “değişim başkasıyla değil, seninle başlar” diyor. Petrov’un dili sade ama vurucu. Bir öğretmenin, bir öğrencinin, bir askerin, bir halkın birlikte nasıl ayağa kalktığını anlatıyor. Okudukça içimde hem bir umut hem bir sorumluluk duygusu oluştu. “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” benim için sadece bir kalkınma hikayesi değil, bir inanç hikayesi. Her okuyanın içinde bir ışık yakıyor. Ve bence bu yüzden Atam, bu kitabın okunmasını istemiş. O Bazı kitaplar insanı değiştirmez, sadece hatırlatır. Bu kitap bana unuttuğum şeyi hatırlattı: Değişim bir yerlerde başlamaz, içimizde başlar.
Düşünce
Beyaz Zambaklar ÜlkesiGrigory Petrov · Ayrıntı Yayınları · 2020124,5bin okunma