2025 86. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2025 15:59
Yazarımız "George H. Hepworth" çalıştığı gazete tarafından Anadolu'daki Türkler ve Ermeniler arasından gerilimi bizzat 2.Abdülhamit tarafından izin alınarak tarafsız bir şekilde yerinden gözlemleyip bunu gazetesinde yazmasını için gönderilen Amerikalı bir süt kuzusu gazetecisi. Kitap boyunca sözde sürekli ben çok tarafsızım diye kendini övüp dursa da kitabı okuduğundan tarafsızlığını sağlayamadığını çok rahat bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. Bir Ermeni ile karşılaştığında, Ermeni ne kadar bilgili, hoşgörülü, yüce insanmış gibi davranıyor, bir Türk ile kartlaştığında ise Türk'e cahil, barbar, çomar gibi davranıyor. Bakın yıl 1987. Yer Anadolu'nun ortası. Beyefendi nelerden şikayet ediyor önek vereyim: Şehirde otel yokmuş, Türkler yer sofrasında yemek yiyormuş, bununla kalmamış aynı kaseden çorba içiyormuş. Bak bak, ne zor koşullarmış bunlar. Zavallı Türkler arasında yemek yerken aç kalıyormuş. Kitap boyunca Türkleri şöyleymiş, böyleymiş mır mır edip duruyor. Bizim övdüğü tek bir unsur var. O da atlarımız bindiği en iyi atlarmış. (Ne kadar Türk övme oldu bu ayrı mesele.) Kitabın ana konusu olan Emeni-Türk gerilimin gelince, aslında konu hakkında çok şey yazmamış. Belki de beklediği olayları bulamadığında olsa gerek. Yine de konuyla ilgilenenlerin çok büyük beklentiye girmeden okuyabileceği bir kitap.
Sözde Ermeni Soykırımı...
At Sırtında ErmenistanGeorge H. Hepworth · Yeditepe Yayınları · 20242 okunma