2025 100. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2025 16:41
Bu eser, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, O'nun son on üç yılına yakından tanıklık etmiş manevi kızı Prof. Dr. Afet İnan'ın kişisel gözlemleri, anıları ve notları aracılığıyla sunuyor. Kitap, kuru bir tarih metninin ötesine geçerek, bir ulusun kaderini değiştiren liderin insani yönünü, fikir dünyasını ve ülkesine olan sarsılmaz bağlılığını derinlemesine hissettiriyor. Milli Mücadele'nin ateşli günlerinden modernleşme hamlelerine uzanan süreçteki olayları, Atatürk’ün temel felsefesini ve izlediği çağdaşlaşma politikalarını kısa ve özlü biçimde aktarıyor. Türk toplumunu medeni seviyelere çıkarma yolunda benimsediği Altı İlke'nin düşünce esaslarını ve uygulama safhalarını anlamak adına önemli bir kaynak. Afet İnan’ın kaleminden, O'nun asker ve devlet adamı kimliğinin ardındaki büyük düşünür ve aydınlanmacı kimliği daha belirginleşiyor. Türk Tarih ve Dil Kurumları'nın (TTK, TDK) ve DTCF'nin kuruluş amaçları ile Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesi yolundaki reform çabaları bu eserde belgelere dayanarak inceleniyor. "Milletim beni istediği yerde yatırsın, yeter ki unutmasın." Atatürk'ün vatanına duyduğu sarsılmaz sevgi, aldığı her kararın temel motivasyonudur. O'nun düşünceleri, vefatından bunca yıl sonra bile güncelliğini koruyor. Kitabın en çarpıcı detaylarından biri, Atatürk'ün kitaplara olan derin tutkusu ve çalışma disiplinidir. Okumayı sadece bilgi edinme aracı değil, siyasi nutuklarına ve yazılarına dayanak oluşturacak birincil kaynak olarak benimsemiştir. Okumalarını notlar alarak, kırmızı-mavi kalemlerle işaretleyerek yapması; hatta gece toplantılarında bile ilgili kitaplardan pasajlar okutması, onun bilgiye ve titizliğe verdiği değeri gösteriyor. Bu derleme, yakın tarihimizin bu kritik figürünü, şahsi fikirlerini ve insani anılarını anlamak isteyen okurlar için vazgeçilmez bir başlangıç noktasıdır. Sade ve akıcı üslubu sayesinde, özellikle genç kuşakların dönemi doğru bir biçimde kavramasına yardımcı olacak kıymetli bir hatırat. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
Atatürk Hakkında Hatıralar ve BelgelerAfet İnan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025943 okunma