Masalların Gizli Oyunu
2025 60. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2025 00:25
Ele aldığı konu bakımından güzel bir kitap ve çocuk yetiştiren herkesin kesinlikle bu konuyu okuması lazım ki hiç olmazsa bundan sonra dikkat etsin. Masallar uzun zamandır verdikleri cinsiyetçi mesajlardan dolayı dikkatimi çekiyor ve sırf bu yüzden sınıfıma ve evime almıyordum. Ama tabi benim dikkatimi bazı noktalarda çekiyordu mesela tüm prenseslerin tek dertlerinin evlenmek olması gibi ya da hepsinin hakkını savunamayacak ve kötülüğü göremeyecek derecede aptal olması gibi.. Kitapta daha göremediğim birçok noktanın üzerine basılıyor bu yüzden kitap boyunca sinir oluyorsunuz çünkü küçücük yavrularımıza bile bile bu masalları defalarca defalarca şirin şirin bizzat anne babalar olarak kulaklarına üfleye üfleye okuyoruz okuyoruz okuyoruz işliyoruz da işliyoruz körpe beyinlerine sen kız çocuğusun sus otur kötülük görsende mutlu ol, suçsuz olduğun halde cezalandırılsan da sesini çıkarma kızlar prenses dahi olsa temizlik yapar, susar, hiçbir hak iddia edemez, karşı çıkamaz hakkını savunamaz vs vs vs ve bunları yaptığın için büyük ödül senin kazanan sensin ve ödül de ta taaam “beyaz atlı prens!” Çünkü senin tek derdin bu olmalı kızım haaa amaa bunu haketmek için her şeyden önce “güzel”olmalısın. Tüm yatırımın güzelliğin üzerine olmalı çünkü masallardaki tüm kötüler ve prense layık olmayanlar çirkin! Örnek külkedisinin 2 çirkin kız kardeşi. Hatta güzel olsan da bakımsızsan süslü püslü dikkat çekmiyorsan şansın hiç yok misal Külkedisi ancak peri tarafından süslenince prensin dikkatini çeker, ev haliyle bakımsız haliyle prens onu tanımaz bile ayağına bakıp anlar güler misin ağlar mısın Ah neler neler buralara yazmakla bitiremem; tüm prenseslerin bir yere kapatılması, hepsinin önce güzelliklerinin cezalandırılması sonra susmaları sonucu ödüllendirilmesi, seçenin hep prens ya da baba olması ve prenseslerin fikri bile sorulmadan hemen oracıkta aşık olup evlenmeye tamam demeleri, babalarının yaptıkları hataların bedelini prenseslerin ödemesi (güzel ve çirkin) rızan olmasa da sen evlen sonunda yine mutlu olan sen olacaksın (güzel ve çirkin) üvey annelerin hep kötü olması hatta kötülük yapanların hep kadın olması, çocuğunu ormana yollamaya razı olan çocuğundan vazgeçen kralın bile suçu yok kötü kalpli kraliçe ikna etti çünkü onu.. Maceraya atılanlar, özgür olanlar, seçmeye hakkı olanlar, güçlü akıllı olanlar, hakkını şiddet gösterme pahasına savunmayı hakedenler, susmayanlar, suç işlese bile cezalandırılmayanlar, sürülmeyenler hep masalların erkek kahramanları vayy beee yüzyıllardır kız çocuklarına kadınlara işlenen layık görülen işte bu ama gerçek hayatta tecavüzcüler, katiller, hırsızlar nedense hep erkek hep erkek.. Masalları da, dini de, medyayı da ne güzel kullanıyorsunuz beyler ama uyuyan güzeller uyanıyor ve bizim yanımızda olan düzgün erkeklerde çoğalıyor buna inanıyorum. Kitabın olumsuz eleştireceğim yönlerinden biri sürekli tekrara düşmesi aynı örneği aynı cümlelerle belki 20 kere okuyorsunuz bu yönüyle tamam anladık yeter dedirtiyor. Başlık başlık konuları ayırmış ama bi yerden sonra her konu aynı kapıya çıkıyor. Bi konuyı anlatırken kısaca misal Rapunzel masalı demek yerine aynı cümleleri paragraf halinde yine görüyorsunuz. Çok güzel bi konuya parmak basıp bu kadar tekrara düşmesi büyük eksi olmasına rağmen böyle bi kitap yazdığı için tüm kadınlar adına teşekkkür ederim.
Uyuyan Güzel UyandıAslı Karataş · Nemesis Kitap · 2020134 okunma