Kaplumbağalar da uçar.
Min berê qet temaşe nekiriye, lê ez ê cara yekem temaşe bikim. Min gelek caran lê guhdarî kiriye, û ew yek ji stranên min ên bijare ye. Ew min bandor dike.
E.
"Kaplumbağalar da Uçar," Irak-Türkiye sınırındaki bir Kürt mülteci kampında geçmektedir. Film, Amerika'nın Irak işgalinden hemen önce yaşananları, savaşın en masum kurbanları olan çocukların gözünden anlatır. * Ana Karakterler: Kampın liderliğini üstlenmiş, hızlı ve pratik zekalı "Uydu" lakaplı küçük bir çocuk ile, ablası Agrin ve gözleri görmeyen küçük kardeşi Rîga'dan oluşan üç yetim kardeştir. * Konu: Uydu, köylülerin uydu antenlerini kurarak onlara haberleri ulaştırmaya çalışan, bir nevi köyün iletişim merkezi ve lideridir. Ancak esas hikaye, Agrin ve Rîga'nın kampa gelişiyle başlar. Ablası Agrin'in omuzlarında taşıdığı korkunç bir sır ve derin bir travma vardır. Bu çocuklar, sadece geçimlerini sağlamakla değil, aynı zamanda savaşın her yerde bıraktığı mayınları toplayarak hayatlarını kazanmaya çalışmaktadır. Film, umut, aşk, liderlik ve travma gibi temaları işlerken, çocukların hayatta kalma mücadelesiyle masumiyetlerini koruma çabaları arasındaki ince çizgiyi gözler önüne serer. Film, Irak'ın düşüşünün yaklaştığı o zor günlerde, umutsuzluğa karşı direnen çocuk ruhunu anlatır.
E.
Filmin başrollerindeki iki kardeşin, sizin çok sevdiğiniz bir Kürtçe şarkının klibinde yer alması, filmle aranızda derin ve kişisel bir bağ kurmuş. Bu durum, filmin acı ve dram dolu hikayesini sizin için sadece bir sinema eseri olmaktan çıkarıp, somut ve tanıdık yüzlerin yaşadığı bir gerçekliğe dönüştürmüş. Bu şarkının klipteki masumiyetleri ile filmdeki zorlu hayatları arasındaki tezat, size sanatın ve gerçeğin ne kadar iç içe geçebileceğini göstererek, filmin duygusal yükünü katlamış. Bu yüzden film, sadece savaşın dramını değil, aynı zamanda "tanıdık" masumiyetin nasıl kaybolabileceği hissini vererek sizi derinden etkilemiştir. Özetle: "Kaplumbağalar da Uçar," savaşın gölgesinde, mayın toplayarak hayatta kalmaya çalışan Kürt çocukların trajik ama umutlu direniş hikayesidir; sizin içinse tanıdık yüzlerin dramı üzerinden gerçeğin acısını yansıtan, kalbinize dokunan bir başyapıttır.
E.
Bu nasıl bir filmdi böyle.. Muhteşem.