Oliver Jeffers’ın yazdığı “Takılı Kaldı” adlı kitap, çocuk zihninin sınırsız deneme cesaretini ve hayatı oyun yoluyla çözme hâlini absürd mizahın en temiz örnekleriyle sunuyor. Floyd’un uçurtmasının bir ağaca takılmasıyla başlayan macera, çözüm arayışının giderek büyüyen ve komikleştikçe güçlenen bir döngüye dönüşüyor. Her fırlattığı nesnenin ağaca takılması, hikâyeye ritmini veren tekrarın kaynağı oluyor. Bu tekrar hem çocuğun ısrarını görünür kılıyor hem de okurun her sayfada “Acaba şimdi ne gelecek?” diye merak duymasını sağlıyor. Yazar, problemi çözmek için mantıklı düşünmek yerine içgüdüsel, sezgisel ve oyunbaz bir çözümler zinciri oluşturuyor. Hikâyenin komikliği tam da burada: Sorunu çözmek için yapılan her hamle sorunu daha da büyütüyor, ama çocuk zihninin bunu hiç önemsemeyişi okura büyük bir özgürlük hissi veriyor.
Floyd’un uçurtmayı kurtarma çabası bir süre sonra çözümden çok yaratıcılığın kendisine dönüşüyor ve bitmek bilmeyen denemeleri küçük okura cesaret duygusu kazandırırken, yetişkin okur için tanıdık bir gerçeği hatırlatıyor: Bazen bir sorunu çözmek uğruna yaptıklarımız, sorunun kendisinden daha büyük bir karmaşa yaratır. Hikâyenin sonunda uçurtmanın, ağacın artık yer kalmamasıyla birlikte kendiliğinden aşağı düşmesi, sorunların kimi zaman kendi zamanında çözülebildiğine dair ince bir gülümseme bırakıyor. Floyd’un bütün gün yaşadıklarını unutup uykuya dalması ise çocukluğun o berrak hâlini yeniden hatırlatıyor; yapılan hatalar, ardında bıraktığı karmaşa ve eksikler, çocuk dünyasında çoğu zaman hafiflediği gibi.
Bu kitap sınıf ortamında problem çözme becerilerini konuşmak için çok güçlü bir araç. Öğrencilerle “Floyd’un yerinde sen olsaydın ilk ne yapardın?”, “Daha etkili bir çözüm yolu olabilir miydi?”, “Her fırlattığı nesnenin ağaca takılması neyi anlatıyor olabilir?” gibi sorular etrafında düşünme çalışmaları yapılabilir. Olay sıralama, sebep-sonuç ilişkisi, tahmin yürütme, mantıksız çözüm–mantıklı çözüm karşılaştırması gibi kazanımlar için de oldukça uygun.
Bu hikâye; mizahı, yaratıcılığı ve çocukların sınır tanımayan hayal gücünü ustalıkla birleştiriyor. Basit bir olay örgüsüyle ilerlese de, her yaştan okurda farklı anlamlar uyandırıyor. Oliver Jeffers, çocukların dünyayı deneme-yanılma yoluyla anlamlandırdığını hatırlatıyor.
Kısacası Takılı Kaldı, absürd mizahı ve tekrar eden yapısıyla hem küçük yaş gruplarına hem de yetişkinlere keyifli bir düşünme alanı açan, oyun ruhunu diri tutan bir hikâye.
Yazar ve çizer: Oliver Jeffers
Yayınevi: Ketebe Yayınları