Hîm

@gunagun
2025 68. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2025 14:48
Peygamber efendimizin hadislerinin günlük hayatta uygulanmasını anlatıyor bu kitap. Hadislerin zaten Kur'an yasasının uygulamaya geçmiş hali olduğunu, Efendimizin yaşayan Kur'an diye anıldığını bilmeyenimiz yoktur herhalde. Hayatın her noktasında davranacağımız şeklin, uygulayacağımız yasanın kuralları bunlar özet olarak. Yargı kısmında söylediği hadis hele hayatın nirenk noktasına nasıl dokunuyor görmek için tam yerinde bir örnek: "Ben ancak bir insanım. Bana dava akseder; kiminizin konuşması (ve davasını sunması) kiminizden daha beliğ ve etkin olur. Ben de onun doğru olduğunu zanneder ve lehine hüküm veririm. Kimin için böyle bir hükümde bulunup bir Müslümanın hakkını ona geçirmişsem, bilsin ki o bir ateş parçasıdır; onu ister tutsun, isterse bıraksın." Burda yargıyı yapan değil, yargıyı yanıltan mesuldur... İşte bu şekil hadislerin bize dokunuşlarını derinlemesine analiz ediyor Rasim hocam bu eserinde. Nasıl etkileyici bir kalem her okuduğumda hayret ediyorum doğrusu. Verdiği örneklerle hadislere yaklaşım, anlama yönümüz kuvvet bulacak inşallah. Kâfirlere benzeme hususunda en basitinden altın ve gümüş kaptan yemenin üzerinden benzerliğin nasıl psikolojik bir yerleşim olduğunu, diğer hayati noktalarda da benzememesi için bu uyarının sağlam bir zemin hazırlığı olduğunu bu zamanda anlamaktan çok uzakta kalıyoruz. "Müslümanlar altın ve gümüş kullananlara, yani kâfirlere benzeyecek olursa, bir süre sonra (sosyolojik bir kural olarak biliyoruz ki) kâfirlerin âdetleri ve ahlakı da benimsenmeye başlar." Ne olur ki? diyoruz.. Giysem ne olur? Yesem ne olur? Yapsam ne olur? Diye diye asıl kimliğimizden çıkıp İslam dışı adet ve ahlakı normal bir şeymiş gibi üstümüze giyinmiş oluyoruz sadece! İslam Müslümanın tabiatla, hayatla, insanla ilişkilerini öyle bir zemin üzerine inşa etmiş ki herhangi bir sızma ve açık bulunamaz. Yeter ki insan uzanıp erişebilsin. Bu eser bir ip uzatıyor. Etkileyici çok cazip bir ip. Uzanıp tutalım.
Din İslam
Hadislerin Işığında Hz. MuhammedRasim Özdenören · İz Yayıncılık · 2018197 okunma