İnsan Nedir - Mark Twain
Türü: Öykü
Sayfa Sayısı: 112
#kitapyorumum
Yazardan okuduğum ilk kitap olan bu eser, insan olmanın kavramını derinlemesine inceleyen bir alt yapıya sahipti.
Konu ağır olsa da felsefik öğelere değinilse de yazarın anlatımının sade ve akıcı olması oldukça kolay okunabilirlik ve anlaşılabilirlik katıyordu. Eser yalnızca iki kişinin diyaloğundan oluşuyor. Asla sıkıcı değildi. Okurken keyif aldım.
Yazarın insanın oluşumunu, varlığını ve kavrayışını ele alış şeklini oldukça beğendim. Okurken düşündürdü ve irdeletti.
Okuyacaklara şimdiden Afiyet Olsun
#alıntı
“Her şeyin kendi sınırı vardır ; demir cevheri altın olması için eğitilemez.”
“İnsan beyni hiçbir şey yaratamayacak şekilde inşa edilmiştir. Sadece dışarıdan elde edilen malzemeleri kullanabilir. O sadece bir makinedir; irade ile değil, otomatik olarak çalışır. Kendi üzerinde hiçbir hakimiyeti yoktur, sahibinin de onun üzerinde hiçbir hakimiyeti yoktur.”
“İdeallerinize özenle yukarı doğru, en büyük zevki bulacağım bir zirveye doğru eğit; bu durumdan memnun olurken bir yandan da komşuna ve topluma fayda sağladığından emin ol.”
“Önceki çağlardan ödünç aldı ; sonraki çağlara borç verdi. İnsanlar gözlemler ve birleştirir; hepsi bu.”
“Benim için insan doğuştan gelen mizaçdan ve çok sayıda dışı etki ve eğitim birikiminden oluşan, içteki bir efendinin dürtülerine göre istemsizce hareket eden, ahlaki ve zihinsel bir çok mekanizmadan oluşan bir makinedir. Tek işlevi arzuları iyi veya kötü olsun efendinin ruhsal memnuniyetini sağlamak olan bir makine. İradesi mutlak olan ve itaat edilmesi gereken, her zaman itaat edilen bir makine.”