2025 50. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2025 00:00
Moskova Fatihi’ni okuduktan sonra Kaya durulmaz, çok yerinde duramayan biri demiştim. Ve şimdi Kaya’nın farklı bir karakterdeki hali ile buradayım. Moskova Fatihi Kedi ve Şeytan okuyucusunu yine şaşırtan hamleler ile aramızda. En son Kaya arkadaşları ile şen şakrak kahkahalar atıyor, maceradan maceraya koşuyordu. Ve şimdi birden her şey gitti! O sıcacık atmosfer, komik sözler ve aşırı romantik hareketlerin hepsi bitti. Kaya değişti çünkü şartları değişmişti. Daha ilk satırda öğrendik kendisinin ölüm listesinde olduğunu. Ama neden ve ne ölümüydü bu?! Moskova’dan ayrılamamıştı, başına bin tane musibet gelmişti. İlk defa Kaya böyle sakindi. Kolima’ya vardığında soğuk ısırığının nasıl hissettirdiğini öğrenmiş, zincire vurularak çalışmanın ne olduğunu görmüştü. Gülmeyi unutmuş, dolu dizgin halleri solmuştu ama bitmemişti. Yine kendince ufak tefek heyecanlar yaratıyordu ama başı belada olduğundan öyle rahat olamıyordu. Bir de kedi vardı hep etrafında, bir görünüp bir kaybolan. Arada konuşuyordu üstelik bu ilginç kedi. Tek ilginç olan bu değildi, en zor anlarda yol gösteriyor onu zorlu durumlardan kurtarıyordu. Ya kafayı yemişti ya da hiçbir şey göründüğü gibi değildi. Peki Kaya ne yapacaktı? Ölene dek burada kalıp o buzlu yolu mu kazacaktı zincirler içerisinde? Ya da bir gün temelli kaçıp öldürülünceye dek kaçak göçek mi devam edecekti? Birde onun hikayesi böyle mi bitecekti yoksa bu serinin üçüncüsü de gelecek miydi?.. Mustafa Bey bu eserinde yine döktürmüş. Kaya durulmuş ama yazarın kalemi durulmamış. Üstelik bu eserinde Usta ve Margarita adlı esere atıfta bulunmuş ve yer yer alıntılarını kullanmış. Peki neden Usta ve Margarita ? Bu eserde de mistik olaylar var ve tüm bunların başında bir kedi. Usta ve Margarita’da ise şehre gelen şeytan ortalığı karıştırır ve rejimin ardında gizli kalanları ortaya çıkarır. Moskova Fatihi Kedi ve Şeytan eserinde ise, insanlar ( aileler de dahil olmak üzere ) ikiyüzlü ve hain, yönetim ise acımasız, çıkarcı ve kendi toplumundan olan insanlara bile duyarsız… İşte bu benzerlikler ve atıflar esere başka tat ve anlam yüklemiş. Severek okuduğum bu eserin devamının gelmesini temenni ediyorum. Dilerim ki yazarın kalemi daim, okuyucusu bol olsun.
Moskova Fatihi Kedi ve ŞeytanMustafa S. Kurt · Kırmızı Kalem Edebiyat Yayınları · 202515 okunma