Puan vermedi·456 syf.····Okunma: 14 Ağustos 2025 23:39 18.yüzyılın sonunda, Fransız Devrimi’nin gölgesinde… Yoksul, küçük bir İsviçre kasabasında başlayan bir hayat, balmumu heykellerle ölümsüzleşen bir sanat yolculuğuna dönüşüyor. Edward Carey, bu romanda Madame Tussaud olarak tanınan Marie Grosholtz’un hikâyesini, tarih ve kurmacanın büyüleyici kesişiminde anlatıyor.
Henüz çocuk yaşta anne ve babasını trajik biçimde kaybeden Marie, hocası Dr. Curtius’un yanında balmumu figür yapımını öğreniyor. Onunla birlikte Paris’e taşınıyor; saraydan devrim meydanına, dönemin önemli simalarına kadar pek çok ismi balmumuna aktarıyor. Carey, yaklaşık on yıllık araştırma ve kendi çizimleriyle bu dünyayı gotik, zaman zaman mizahi bir dille canlandırıyor.
Roman; hayatta kalma mücadelesi, sanat ve gerçeklik arasındaki gerilim, toplumsal sınıflar, kimlik ve temsil gibi temaları güçlü bir şekilde işliyor. Özellikle, erkek egemen bir dönemde kendi adını duyuran bir kadın sanatçının portresi olarak öne çıkıyor.
Minik Madam Tussaud’un Olağanüstü Hayatı, hem tarihe hem de sanatın gücüne ilgi duyanlar için eşsiz bir okuma deneyimi sunuyor. Marie’nin azmi, yaratıcılığı ve hayatta kalma mücadelesi; okuru hem Paris’in tarihi sokaklarına hem de balmumunun sessiz ama etkileyici dünyasına götürüyor.