2025 8. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2025 19:12
19.yy Osmanlı’dan başlayarak Gezi’ye kadar olan İstanbul’daki işçi, öğrenci, halk direnişlerinin gerçekleştiği, bu hareketler için önemli olan mekanların anlatıldığı bir kitap. 4 farklı rotada bu yerleri elinizde kitap gezebilirsiniz. Türkiye siyasi tarihi ve sosyalizm hakkında çok da bilgili değilseniz de sık sık bu nasıl bir binaymış, bu neredeymiş, bu eser nasılmış diye bir yerlerden görsel destek de alma ihtiyacı hissedeceksiniz okurken. Çok sosyalist bir bakış açısıyla ve dille yazıldığını söylemeliyim. Bazı noktalarda İstanbul’daki mekandan kopup sosyalizm tarihine dair veya sosyalizm için önemli birine dair birkaç cümle okurken buluyorsunuz kendinizi. Yazarın kendi görüşünü belli etmesi ve anlatması elbette negatif bir yön değil ancak bu detayı belirttim çünkü “ezilenler” tanımını başka yapan bir görüş tarafından da yazıldığında bir bu kadar daha hikaye ve mekan anlatılabileceğine eminim. Yıllardır yaşadığım şehir ve çok defa gördüğüm semtler hakkında bolca şey öğrendim. Şehre ve tarihine dair çok da göz önünde olmayan ve ihmal edilmiş bir anlatı sunuyor. Ezilenlerin hikayelerinin peşini çok daha fazla kovalayacağım bundan sonra.
Ezilenler İçin İstanbul Gezi RehberiHasip Akgül · Yazılama Yayınevi · 20247 okunma