·544 syf.····Okunma: 21 Kasım 2025 00:11 Yazar özellikle doğal felaketleri işeyen bir bilimkurgu yazarmış. Kendisi bir çevre aktivisti bu konuda aldığı pek çok ödül bulunuyor. Benim kendisinden okuduğum ilk kitap.
Kitaba gelirsek Frank May Hindistan’ın Uttar eyaletinde gelişen bir sıcak hava dalgası sebebi ile 20 milyon insanın öldüğü felaketten sağ kurtulan tek kişidir.
Bu korkunç olaydan sonra Dünya devletleri iklim krizi meseleleri ile ilgilenmesi için Gelecek Bakanlığı’nı oluşturuyor. Gelecek Bakanlığı’nın başında Mary isimli İrlanda asıllı sağlam bir hatun getiriliyor.
Balkanlığın yönetici ekibi hukuk, altyapı,doğal afet, sigorta,ekoloji,okyanus,tarım,jeomühendislik,iktisat,bankacılık,sığınma ve sosyal destek gibi konularda dünyanın en iyilerinden oluşuyor.
Kitapta bu bakanlığın Dünya’yı bundan sonra gelecek felaketlerden kurtarmak için yaptığı çabalar anlatılmaya başlıyor.
Fakat kahramanımız Frank May, Mary’i rehin alarak ona Bakanlığın izlediği politika ile bu gidişatın asla değişemeyeceğini anlatıyor ve ona karbon üretimininim ana sebebi olan sermaye gruplarına yönelik büyük şiddet eylemlerinin yapılmasını aksi takdirde bu sermayenin asla karbon üretimini düşürmeyeceğini olanın yine Hindistan gibi fakir olan ve iklim krizi konusunda en suçsuz kesimin zarar göreceğini anlatıyor.
Mary önce bu düşünceye karşı olsa da Bakanlığın gizli bir kolu ile bu şiddet olaylarına el altından destek vermeye başlıyorlar.
Bu arada Hindistan’da Kali’nin Çocukları isimli bir aktivist grup uçak ve gemilere dronlar ile saldırılarda bulunmaya başlıyor. Tekmik santraller gibi katı yakıt tüketen tüm alanlarda bu saldırılar devam ediyor. Belli bir zaman sonra insanlar bu araçları kullanmayı bırakmak zorunda kalıyor. Hedef güneş ve rüzgar enerjisi ile çalışan temiz enerjili aygıtların kullanılması.
Kitap içerisinde bilimsel makale niteliğinde anlatılan bazı kısımlar var ki ben bazılarını okurken aşırı zorlandım. Bu arada bence bu yüzden kitap bence bilim kurgu değil çünkü anlatılan tüm olaylar aslında şuanda tartışılan ve hayata geçirilen/geçirilmeye çalışılan bilimsel çalışmaları içeriyor.
Çapa önyargısı, algısal yanılsama, ideolojinin yaratılması, teknotratlar, paranın zaman değeri, sermaye, piyasa, Lima Sendromu, Götterdammerung Sendromu, Nansen Pasaportu rant, vergi, Paris Antlaşması, habitat koridoru kavramlarını bayağı literatür taraması yapar gibi okuma yaptığınız kısımlar var kitapta.
Buzulların erimesini engellemek için buzullarda sondaj açılması ve buzul altından borular ile alınan suların pompalar ile havaya püskürtülerek dondurulması.
Karbon coin diye bir dijital para birimin piyasaya sürülmesi, karbon kullanımı az olandan daha az vergi alınması, sürdürülebilir tarım, yaban hayatını kurtarma politikaları, mülteci ve sığınmacılara yönelik dayanışma yolları, temiz enerjili ulaşım sistemlerinin tasarımı gibi konularda ise pek çok yaklaşım ve ihtimal sorgulanıyor anlatılan hikaye üzerinden.
Özellikle sığınmacı ve mülteci meselelerini anlattığı kısımlarda ben yazarı çok taraflı buldum. İklim konusunda bu kadar adaletli olmayı vurgularken burada tam bir batılı bakış açıcı ile olaya yaklaşmış ne yazık ki
Daha önce de dediğim gibi bence kitap bir bilim kurgu kitabı olmaktan çok bir iklim aktivizminin nasıl yapılması gerektiğinin yollarını öğreten bir kılavuz niteliğinde.
Bu konulara karşı çok ilginiz yoksa kitabı bitirmeniz mümkün değil bence.