Kalk Bi Dopamin Demle – İnceleme
2025 18. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2025 13:09
Bu kitabı okurken şunu çok net hissettim: Eskiden mutluluk daha zahmetliydi ama daha gerçekti. Bir şeye ulaşmak zordu, sabır gerektiriyordu ve bu yüzden daha kıymetliydi. Şimdi ise her şey birkaç saniyelik hazlara sıkışmış durumda. Instagram, Twitter, TikTok gibi platformlarda saatlerce hiçbir şey üretmeden sadece kaydırıyoruz ve beynimiz adeta yavaş yavaş uyuşuyor. Bana göre 2020 sonrası dönem, kimsenin tam olarak adını koymadığı yeni bir “pandemi” başlattı: dopamin bağımlılığı. Buna pornografi bağımlılığı, çıplaklığa duyarsızlaşma, seks bağımlılığı gibi çok daha karmaşık ve tehlikeli bağımlılık türleri de eklendi. Keşke kitap bu noktayada biraz değinmiş olsaydı. Bu sorunların gerçek sonuçlarını ise bence 2030’lu ve 2040’lı yıllarda daha net bir şekilde yaşamaya başlayacağız. Kitabın özü ise çok net bir mesaj veriyor: Kısa hazlar yerine, uzun vadeli tatminleri seç. Yani şunu sorgulatıyor insana: – 30 dakika durmaksızın telefon ekranı kaydırmak mı? – Yoksa sakin bir yürüyüş yapmak mı? Yazar, bizi “daha yavaş ama daha derin” hazlara yönlendirmeye çalışıyor. Hızlı tüketilen mutlulukların insanı boşlaştırdığını, uzun sürede elde edilen şeylerin ise gerçek doyum sağladığını anlatıyor. Kısacası bu kitap bana şunu düşündürdü: Hayatımızdan dopaminimizi çalan şeylerle değil, dopaminimizi gerçekten hak ettiğimiz şeylerle beslenmemiz gerekiyor. Kalk Bi Dopamin Demle
Kalk Bi Dopamin DemleSerkan Karaismailoğlu · Ortapia Yayınları · 20246,6bin okunma