Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 28 Kasım 2024 10:55 William Shakespeare ile aynı dönemde (16. yüzyıl) yaşayan şair ve oyun yazarı Christopher Marlowe, İngiliz Rönesansı’nın en etkili kalemlerinden biri olarak kabul edilir ve Cambridge’de eğitim almış, klasik dilleri ve mitolojik metinleri derinlemesine bilen entelektüel bir figür olarak görülür. 29 yıllık kısa ömründe 7 oyun yazan yazarın, tartışmalı konulara değindiği için düşmanları tarafından öldürüldüğüne dair komplo teorisi mevcuttur. Yazarla tanışmak için ilk yazdığı bu oyunu seçmem bende bir nebze pişmanlığa sebep oldu, çünkü mitoloji kaynaklı tek eseri bu, ve bu eserinde çok fazla karakter ile yunan mitolojisi içinde boğuluyorum sandım, kurguyu anlamak hiç kolay olmadı.
Roma’nın köken anlatılarından biri olan Aeneas destanının bir bölümünü sahneye uyarlayan eserde, Truva'yı kaybettikten sonra savaştan kaçan komutan Aeneas'ın Kartaca'ya sığınması ve Dido’nun Aeneas’a duyduğu tutkulu ama yıkıcı aşk konu edilirken, özellikle Aeneas’ın kaderle olan mücadelesi ve tanrıların hikâyeyi sürekli yönlendiren etkisi birleşince, okur ilk başta dağınık ve karmaşık bir kurgu hissiyle karşılaşıyor. Çünkü klasik mitolojiye hâkimiyet gerektiren yapı, karakter bolluğu ve sahne geçişlerinin hızlı temposu, eserin akışına uyum sağlamayı zorlaştırıyor. Ancak her şeye rağmen mitoloji ve tragedya severlere hitap edebileceğini düşünüyorum ve ilgililerine keyifli okumalar diliyorum.