2025 94. kitabı
Mutlu haftalar ​Sizleri Cumhuriyetin ilk yıllarına götürüyorum, hazır mısınız? ​Osman Balcıgil kalemini çok merak ettiğim bir yazardı. Bu eserle tanışma fırsatı buldum. Çok severek okudum eseri. Çok doğru bir tercih yapmışım. Şimdi tüm kitaplarını okumak farz oldu. ​Biraz da kitabımız hakkında bilgi vereceğim. ​Nahit ve Nermin isimli iki yakın arkadaş, öğretmenlik mesleğini yapmak için Ankara'ya gelirler. ​Cumhuriyet'in ilk yıllarına yakından tanıklık ederler. Ankara'nın başkent oluşu, Mustafa Kemal Atatürk'ün başarılarına denk gelir dönemleri. Mustafa Kemal Atatürk ile tanışma fırsatı bile yakalarlar. Dans edip, yemek yerler. ​Kadınların ilk oy kullanma hakkı, Soyadı Kanunu gibi birçok tarihi olaya da tanıklık ederler. ​Kendilerini geliştirip, birer yetenekli öğretmen olurlar. ​Tabii ki söylediğim gibi sadece bu iki ismi okumuyoruz. Hasan Âli Yücel, Orhan Veli, Necip Fazıl Kısakürek, Sabahattin Ali gibi birçok değerli isimle de yakınlık kurduk. ​Nahit ve Nermin ile dostluk ve aşk üzerine çok sohbet ettik. Sabahattin ve Necip'in, Nahit'e olan karşılıksız aşk girişimlerine de şahit olduk. ​Nahit'in evlendikten sonra Orhan Veli'yle tanışıp, onunla yaşadığı aşka da şahitlik ettik. ​Kısacası, harika bir okuma deneyimi oldu. Su gibi akıp gidiyor eser. ​Başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.
Cumhuriyet Gibi Bir Kadın Nahit HanımOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 2025833 okunma