Puan vermedi·74 syf.····Okunma: 25 Kasım 2025 12:43 #okudumbitti
YAZAR: NECATİ TOSUNER
YAYIN: ALAKARGA YAYINLARI
Herkese selam bugün sizlere Necati Tosuner’in kaleminden çıkan bir tutkunun dile getirilme biçimi kitabıyla geldim. Necati Tosuner’in bu kitabı, yedi öyküden oluşan ama tek bir damarda buluşan güçlü bir anlatı deneyimi sunuyor. “Canan”, “Yusuf”, “Yaz, Hafta Sonu”, “Dak Daka Dak Dak…”, “Armağan” ve “Sonra” gibi küçürek öyküler, kısa olmalarına rağmen bir duyguyu, bir anı ya da bir kırılma noktasını öyle ince bir detayla aktarıyor ki, her biri sayfalardan çok daha geniş bir alan kaplıyor okurun zihninde.
Kitaptaki öyküler arasında “Armağan”ın 1997 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü almış olması elbette boşuna değil. Kısa hâline rağmen derin ve etkileyici. Ama benim için zirve kitaba adını veren uzun öykü: Bir Tutkunun Dile Getirilme Biçimi.
Bu öyküde Tosuner, üç karakterin birbirine dolanan hayatlarını geçmişe dönüşlerle örüyor. Karakterlerin sesleri farklı ama acıları, özlemleri ve hatırlama biçimleri aynı damarda birleşiyor. Okur olarak her birinin iç sesine kulak verirken, hikâyenin bize hatırlattığı şey şu oluyor: insan bazen kendi geçmişine tutunarak hayatta kalır.
Yaklaşık 70 sayfalık bu uzun öykü, kitabın kalbi gibi. Bir tutkunun nasıl söze dökülebileceğini, bir özlemin nasıl anlatıya dönüşebileceğini gösteriyor. Tosuner’in sadeliği burada doruğa çıkıyor; hiçbir cümle fazla değil, hiçbir duygu abartılmıyor. Her şey yerli yerinde ve tam ayarında.
#ALINTILAR
Her şey insan için... Her şey, herkesin başına gelebilir.
İnsan anlamaz yaşamayınca, yaşayınca da anlamaz çoğu insan.
"Bana bir düş gerek, sonu boşa da çıksa."
#kitapcumhuriyetimileokuyoruz
#birtutkunundilegetirilmebiçimi