Karamazov kardeşler, Dostoyevski' nin bir aile üzerinden tüm siyasi, dini ve hayat görüşlerini açıkladığı bir kitap bence. Ana şemada ahlaksız bir baba Fedor ve onun 2 farklı kadından olma 3 oğlunu anlatıyor. 2 oğul, İvan ve Mitra, ve baba hiç anlaşamıyor, en küçük oğul ise herkes tarafından sevilen ve sempati duyulan Alyoşa. Zaten başkahraman olarak da o geçiyor ama olaylar onun üzerinden ilerlemiyor.
Babanın oğullarına para vermek istememesi, sadece kendi keyfini düşünmesi, oğulların da hep başkaları tarafından büyütülmüş olmaları ve babalarının böyle bir adam olmasından dolayı birbirlerinden haz etmiyorlar. En sonunda büyük ağabey Dimitri( Mitra) ve baba aynı kadına aşık oluyorlar. Daha sonra baba öldürülüyor ve kimin öldürdüğü bilinmiyor. Suç sürekli onu öldüreceğini söyleyen ve öldürüldüğü gece gizlice onun evine giren Mitra' nın üzerine kalıyor. Kardeşler onu aklamaya çalışıyorlar. Ancak aklanamayacağını anlayan kardeşler onu Amerika' ya kaçırma planı yapıyor. Yani biz tam olarak kimin öldürdüğünü bilmiyoruz. Hatta ortanca kardeş İvan' dan bile şüphelendim ben. Çünkü onun da aklimelekeleri tam yerinde değil ve o da babadan nefret ediyor. Hatta başkasını suçladıklarında bile acaba onu ben mi dolduruşa getirdim diye düşünüyor.
Bu konuların yanında yazarın din hakkındaki görüşlerini de okuyoruz . Aslında ne kadar benzer anlayışlarda olduğumuzu fark ettim.
Sosyalizm, liberalizm gibi görüşlerini kahramanlar üzerinden anlatıyor.