George Orwell / Hayvan Çiftliği.
Çeviren: Aybars Saçıkara.
Eric Arthur Blair (1903- 1950), daha çok takma adı George Orwell ile tanınan İngiliz denemeci, gazeteci ve romancıydı. Orwell, en çok distopik kurgu eserleri Hayvan Çiftliği ve 1984 ile ünlüdür, ancak birçok denemesi ve diğer kitapları da popülerliğini korumuştur. Eserleri, yirminci yüzyılın totaliterizm konusundaki en keskin ve yaygın olarak kabul gören eleştirilerinden birini sunmaktadır.
Kısa roman olan eser, Çarlık otokrasisinin devrildiği ve Bolşevik'lerin iktidara geldiği 1917 Rus devrimini ve devrimin yönetimindeki destekçilerine giderek artan ihanetini sembolize eder. Masal anlatımından yararlanan Orwell, devrimci liderler Lenin'i, Troçki'yi ve Stalin'i, atlar ve tavuklar gibi diğer ortak çiftlik hayvanlar ile birlikte isyan eden domuzlar olarak gösteren bir çiftlikte yaşananları anlatır. Hayvan Çiftliği, üzerinde yaşadıkları çiftliğin kontrolünü ele geçiren, bir grup hayvan hakkındadır. Hayvanlar efendileri Jones'tan bıktıkları için onu çiftlikten kovarlar. Özgür olduklarında çiftlikte, hayatım bir süreliğine daha güzel ve daha az iş, daha iyi eğitim ve daha fazla yiyecekle mutlu bir gelecek için umut vardır. Ancak domuzlar çiftlikteki diğer hayvanların kalpleri ve zihinleri için savaşırken sorunlar ortaya çıkar. Domuzlar gücü zorla ele geçirir ve sonunda tıpkı çiftçi Jones'ın yaptığı gibi hayvanları sömürmeye başlarlar.
1945'te yayınlanan roman, komünizme karşı Batı dillerinde çevrilmiş en etkili edebi propaganda parçası olarak görülmektedir.
#Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.