2025 123. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2025 09:02
GEORGI GOSPODINOV-BAHÇIVAN VE ÖLÜM . . . George Gospodinov'un #bahçıvanveölüm kitabının azıcık okuyayım sonra devam ederim diye elime almıştım bir bakmıştım ki kitabı yarılamışım . Kitapta anlatılan bir babanın kaybı,satırlar öyle süslü püslü değil ,çok sade hatta aşırı sade ve aşırı bir hüzün var. Hatta bir cümlesi var ki kitapta "Babam öldü ne yapacağımı bilmiyorum". Babam hayatta Allah canını sağ etsin ölse ben ne yaparım dedim gerçekten bu kitabı okuduktan sonra. Bazen çok basit cümleler bile kırıp dağıtabiliyor insanı ,o cümlelerdeki gerçekliği ve yaşanmışlığı hissediyorsunuz. Baba herkes için bir dağdır, bir çınar ağacıdır. Herkesin sevgisi ayrıdır, hissiyatı babasına karşı kimi aşırı severken,kimi insan saygı duyar sevgisini sakınır gösteremez ama yokluğu volkan gibi yakar içinizi. Bazı kayıpların acısı sessiz olur bir kabulleniş ile devam eder yazar bu kitabında da vefat eden babasını ve ömrünü bahçesine atamış adamı öyle güzel bir dille ifade etmiş ki onun yokluğu içten, sakin, hüzün ile anlatmış satırlarda yaşadığı duygu yoğunluğunu bir kayıp yaşamasanız bile aşırı etkiliyor insanı. Bol hüzünlü bir okumaydı benim için. Okumak isteyenlere elbette tavsiye ederim ama okurken mendil hazırlamayı unutmayın.
Bahçıvan ve ÖlümGeorgi Gospodinov · Metis Yayınları · 202514,5bin okunma